Кои са най-търсените професии в дигиталния маркетинг?

7262
Кои са най-търсените професии в дигиталния маркетинг?
Снимка: SoftUni

Дигиталният маркетинг съчетава творчество, стратегия и технологии, което го превръща в една от най-атрактивните професионални сфери на 21. век. Интересната и динамична работа, както и свободата да работиш дистанционно, привличат все повече и повече кандидати. Според доклада на Conductor за тенденциите през 2023 г. за подбора на кадри в сферата, недостигът на таланти в областта на маркетинга в световен мащаб е достигнал 16-годишен връх, което означава, че несъмнено специалистите в областта са търсени.

Начинаещите дигитални маркетолози са изправени пред избор от няколко водещи направления, които залагат на различни умения. Затова днес, заедно със SoftUni – водещата образователна организация, която предоставя качествени и достъпни практически обучения по програмиране, QA, дигитален маркетинг и дизайн, ще разгледаме кои са те. Ако вече имаш интерес към дигиталния маркетинг и искаш да направиш първата стъпка, кандидатствай в SoftUni Digital.

Ето и кои са водещите професионални направления в дигиталния маркетинг:

Social Media Marketing Expert

В ерата на дигиталната революция социалните медии се превърнаха в новия пазар. Данни на Forbes от май 2023 г. сочат, че през 2023 г. броят на потребителите в социалните медии в света е нараснал до рекордните 4,9 млрд. души в световен мащаб, като се очаква до 2027 г. този брой да скочи до приблизително 5,85 млрд. потребители. Още: Какви са перспективите на пазара на труда за IT сектора, предвид възхода на AI?

Компаниите по целия свят се възползват от тези платформи, за да се ангажират с целевата си аудитория, да укрепят лоялността към марката и в крайна сметка да стимулират продажбите. Експертът по маркетинг в социалните мрежи е в челните редици на тези дигитални начинания.

Задълженията на един Social Media Marketing Expert се простират от създаването на завладяващи публикации и истории до разработването на цялостни стратегии за социалните мрежи. Те също така наблюдават онлайн взаимодействията, измерват успеха на кампаниите и изпреварват новите тенденции. Тази роля изисква комбинация от творчество, силни комуникационни умения и аналитично мислене, като предлага вълнуваща и динамична кариера.

SEO&SEM Expert

Ролята на SEO и SEM експертите също е важна част в екосистемата на дигиталния маркетинг. SEO (оптимизация за търсачки) включва подобряване на видимостта на даден уебсайт в резултатите от органичното търсене, докато SEM (маркетинг на търсачки) включва популяризиране на уебсайтове чрез увеличаване на тяхната видимост в страниците с резултати от търсенето главно чрез платена реклама, но и чрез създаване на съдържание. Според данни на американското бюро по трудова статистика броят на работни места за technical writers нараства, като прогнозите са, че до 2031 г. ще се откриват 5400 работни места годишно. Увеличение се очаква и за content writers с откриване на 15 200 работни места на година до 2031 г. Още: Над 34 400 нови работни места ще бъдат открити в IT сектора до 2026 година

Експертите по SEO и SEM прилагат редица стратегии, включително проучване на ключови думи, оптимизация на уебсайтове, изграждане на връзки и създаване на Google реклами за увеличаване на трафика и подобряване на класирането в търсачките. Като се има предвид постоянното развитие на алгоритмите на търсачките, тази роля представлява предизвикателна, но удовлетворяваща професия, която предлага непрекъснато развитие и възможности за разрешаване на различни проблеми.

Performance Marketing Expert

Performance Marketing е свързан с постигането на измерими резултати. Той обхваща различни стратегии за онлайн маркетинг, при които рекламодателите плащат само при извършване на определено действие. Performance Marketing експертът се отличава в тази област, като използва различни канали, включително PPC (Pay-Per-Click), афилиейт маркетинг и имейл маркетинг.

PPC специалистите използват анализ на данни, стратегическо планиране и творческо решаване на проблеми, за да гарантират, че всяка кампания постига своите цели. Тази роля е изключително привлекателна за тези, които държат на отчетността и измеримите резултати.

Макар че дигиталният маркетинг е широкообхватна област, тези три професии се отличават като особено привлекателни. Същевременно маркетингът вече се нарежда сред 10-те най-търсени умения на работното място и в различните индустрии в доклада 2023 Workplace Learning на LinkedIn. Още: Екатерина Темелкова - изпълнителният директор на СофтУни, стана CEO на годината

Професиите в сферата не само комбинират творчество, свобода и аналитичност, но и предлагат обещание за вълнуващи предизвикателства, постоянно обучение и удовлетворение от постигането на резултати. Още повече, работата може да се извършва дистанционно, с което си печели второ място в класацията за топ работа от разстояние на Forbes.

Ако търсите начин да опознаете по-отблизо сферата на дигиталния маркетинг, се запознайте с цялостната програма на SoftUni Digitalнай-задълбочената цялостна програма по дигитален маркетинг в България. Програмата стартира през септември с безплатен въвеждащ курс – Marketing Basics, след което курсистите ще могат да продължат да добиват основни умения в Marketing Fundamentals и да продължат с три професионални модула – Social Media Marketing Expert, SEO&SEM Expert или Performance Marketing Expert.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Huawei Pura 70 вече е в България: Вижте как надгражда серия P

Yettel приема поръчки за новата серия HUAWEI Pura 70, която съчетава уникален дизайн и ненадминати камери

От 2 май А1 приема предварителни поръчки за флагманите Huawei Pura 70

В празничните дни през май магазините на А1 ще обслужват клиенти с променено работно време

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии