Lenovo бележи 10-то поредно тримесечие с подобрена рентабилност на годишна база

1769
Lenovo бележи 10-то поредно тримесечие с подобрена рентабилност на годишна база
Снимка: Lenovo

Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) днес обяви резултатите за второто тримесечие на фискалната година, като рентабилността се подобрява на годишна база за 10-то поредно тримесечие. Нетният доход за второто тримесечие нарасна с 6% на годишна база до 541 милиона щатски долара, а приходите на цялата група нараснаха до 17,1 милиарда щатски долара, което е 3% повече на годишна база в постоянна валута.

Всички основни бизнес сегменти допринесоха за положителна оперативна печалба, демонстрирайки отново сериозен напредък към целите на Леново за удвояване на рентабилността в средносрочен план. Освен това диверсифицираните двигатели на растеж продължават да стимулират силно представяне както на SSG (Solutions&Services) сегмента, така и на ISG (Infrastructure Solutions Group), отбелязвайки висок двуцифрен ръст на годишна база. Бизнесите, различни от компютри, сега съставляват повече от 37% от общите приходи на цялата група, демонстрирайки и затвърждавайки нейната устойчива стратегия за постоянна трансформация и инвестиции в диверсификация на бизнеса. Компанията остава ангажирана и с удвояване на разходите за научноизследователска дейност Research and Development (R&D) в средносрочен план, като е увеличила разходите в тази посока с 15% на годишна база през последното тримесечие.

Докато настоящите външни предизвикателства продължават да съществуват, Леново остава гъвкава и фокусирана върху преследването на стратегията си и осигуряването на текуща рентабилност чрез ребалансиране на ресурсите към своите диверсифицирани двигатели за растеж, стимулиране на ефективността и намаляване на разходите в бизнеса. Компанията вижда дългосрочни възможности в ускоряването на глобалните тенденции за дигитализация и интелигентна трансформация. Резултатите от последното тримесечие, както и тези от последните три години, показват, че комбинацията от стратегията на Леново, силните резултати и устойчивите цели позволяват на компанията да излезе извън индустриалния цикъл. Това, съчетано с  висококачественото и иновативно портфолио, уникална хибридна верига за производство и доставка и  утвърдения глобален/локален оперативен модел, ще помогнат за стимулиране на допълнителни възможности за постигане на устойчив растеж и подобряване на рентабилността. 

 Финансови параметри:

Главният изпълнителен директор и председател на Lenovo Ян Юанцин споделя:

„Lenovo отново постигна солидни резултати, дори и на фона на предизвикателния глобален пазар, като постигна подобрение на рентабилността на годишна база за десето поредно тримесечие и увеличи приходите с близо 3% (в постоянна валута) на годишна база. Нашите бизнеси, различни от компютри, все повече набират скорост и сега представляват повече от 37% от нашите приходи. Както SSG бизнеса, така и ISG бизнеса отбелязват висок двуцифрен ръст на приходите година след година“, сподели Ян Юанцин, председател и главен изпълнителен директор на Леново. „За Леново тези резултати доказват, че нашата силна стратегия, оперативна устойчивост и последователни инвестиции в диверсифицирани двигатели на растеж са ни подготвили добре за предизвикателни времена. Независимо дали нашите традиционни пазари процъфтяват или се свиват, Леново последователно изпълнява поетите ангажиментите и надминава очакванията на пазара.”

Solutions and Services Group (SSG) сегмента отбелязва силен растеж, което води до висока рентабилност за цялата група.

Възможности:

  • Огромният трилионен IT пазар продължава да расте стабилно, като може да се очаква по-бърз растеж в DaaS (устройство като услуга), управлявани услуги за центрове за данни, както и облачна и периферна структура до 2025 г. Докато в същото време при пазара за вертикални решения и услуги се очаква разходите да останат високи, което включва интелигентно образование, интелигентна търговия на дребно, интелигентни градове и интелигентно производство. 

Q2 FY22/23 представяне: 

  • През последното тримесечие приходите на SSG са нараснали с 26% на годишна база, подобрявайки допълнително своя оперативен марж до 21,4%.
  • Всички сегменти отново постигат висока доходност и силен растеж.
  • За първи път приходите от несвързани с хардуер решения и услуги представляват повече от половината от бизнеса на SSG.

Устойчив растеж: 

  • SSG продължава да изгражда всеобхватни хоризонтални решения за вертикални индустрии, например решението за дигитален магазин на SSG, вградено в Lenovo AI Edge Server, което сега помага на един от най-големите търговци на храни на дребно в света да намали над 75% от грешките си при самообслужване на каса, без да има нужда от намеса на служител.
  • Развитието на портфолиото на SSG от предложения за устойчиви решения продължава, като услугите за компенсиране на CO2 се разширяват към все повече продукти.
  • Новосъздадените Lenovo PCCW решения, стартирани през август 2022 г., постигнаха първоначален успех и  гледат напред към бъдещи възможности. 

Infrastructure Solutions Group (ISG) продължава да бележи рекордни приходи и рекордна рентабилност.

Възможности:

  • До 2025 г. само сървърният пазар се очаква да достигне 134 милиарда щатски долара. В същата времева рамка пазарът на периферна инфраструктура ще нарасне над 21% CAGR, за да достигне 47 милиарда щатски долара, а пазарът за съхранение ще надхвърли 36 милиарда щатски долара. 

Q2 FY22/23 представяне:

  • Рекордни приходи от 2,6 милиарда щатски долара, с 33% ръст на годишна база, с оперативна печалба, достигаща най-високата си стойност за всички времена от 36 милиона щатски долара, отбелязвайки 4-то поредно тримесечие на рентабилност.
  • Доставчикът на облачни услуги и сегментът Enterprise/SMB надминаха пазарната прогноза.
  • Приходите от Edge Computing почти се учетвориха, а тези от Storage се удвоиха на годишна база, като и двата бизнеса поставиха нови рекорди.  

Устойчив растеж:

  • ISG продължава да подобрява цялостното си инфраструктурно портфолио и да инвестира в иновации, особено в Edge и услуги.
  • Оперативната устойчивост беше допълнително засилена, тъй като производството се разшири с откриването на нови фабрики в Китай, Унгария и Мексико.
  • ISG остава фокусиран върху това да бъде един от най-бързо развиващите се бизнес сегменти и в крайна сметка да остане най-големият доставчик на инфраструктурни решения от край до край в света, като същевременно поддържа устойчив и печеливш бизнес модел.  

Intelligent Devices Group (IDG): поддържа висока рентабилност, превъзхождайки конкуренцията

Възможности:

  • Въпреки че размерът на пазара на компютри и таблети намаля в краткосрочен план поради макроикономическата среда, в дългосрочен план все още се очаква да остане по-висок от нивата преди пандемията. Наред с персоналните компютри, пазарът на базирани на сценарии решения ще продължи да расте, докато Леново се разширява от смарт устройства към интелигентни пространства. 

Q2 FY22/23 представяне:

  • IDG поддържа водеща в индустрията рентабилност от 7,4%, водена от оперативни постижения и последователни инвестиции в иновации, особено в премиум сегментите с висока добавена стойност.
  • IDG надмина ключовите си конкуренти и затвърди глобалната си позиция като компания за компютри №1 в света. Към момента е номер 1 в четири от пет географски области, увеличавайки разликата с ключовите конкуренти и очевидно остава безспорен номер 1 в комерсиалния сегмент в света.
  • Бизнесът със смартфони постигна своето десето поредно тримесечие на рентабилност, тъй като продължава да обогатява портфолиото си от иновативни нови продукти, като в същото време защитава силните си пазарни позиции от #2 и #3 съответно в Латинска Америка и Северна Америка, а успоредно с това постига силен растеж и на нови пазари.
  • Базираните на сценарии решения на Леново продължиха да демонстрират потенциал за растеж, същевременно бизнесът за интелигентно сътрудничество продължава да расте с висок двуцифрен ръст на годишна база. Приходите от бизнеса със сценарии за игри поставиха нов рекорд.  

Устойчив растеж:

  • IDG продължава да се фокусира върху иновациите, за да стимулира разширяването от смарт устройства към интелигентни пространства.
  • Групата е убедена, че успехът на пазара за персонални компютри може да бъде възпроизведен, за да разрасне бизнеса отвъд компютрите и да спечели повече пазари, особено при смартфоните.

Оперативни акценти и инвестиции в бъдещето

Tech World 22

На годишното събитие за глобални иновации Леново сподели визията си за еволюцията на сътрудничество между потребители, пространства и устройства, за да отключи неограничени възможности както в приложения от реалния свят, така и в Метавселената. Леново разкри нови концепции, решения и иновации, които ще определят начина, по който работим, учим и се ангажираме в дигиталния свят. Компанията представи и резултати от глобално проучване сред 500 CTO (Chief Tehnology Officers) от различни индустрии, което разкри гледните точки на CTO‘s за това как традиционните ИТ технологии ще продължат да се развиват в „нова ИТ“ архитектура, където клиентските устройства, периферните изчисления, облачните изчисления, мрежата и AI работят заедно за справяне с проблемните звена и предоставяйки решения, които стимулират по-нататъшната глобална дигитализация във всички индустрии.

Околна среда, социална среда, управление

Леново наскоро публикува своя годишен ESG доклад, в който очертава своя напредък, амбиции и цели за следващите години. На Tech World 22 Леново допълнително сподели своята визия за нулеви нетни емисии и първата си стъпка към тази визия с краткосрочни цели за намаляване на емисиите до 2030 г. Компанията съгласува целите си за намаляване на емисиите с инициатива за научно базирани цели както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, за да допринесе за целите на Парижкото споразумение. Външното валидиране продължава, тъй като встъпителната зелена облигация на Леново, която стартира през юли, беше включена в Bloomberg MSCI Green Bond Index, един от най-важните глобални показатели за институционални ESG фондове. Компанията също получи най-висока оценка AA+ в индекса за корпоративна устойчивост на Hang Seng за 2022 г., като получи най-добрия резултат в ИТ индустрията за 2-ра поредна година.

Иновации

През септември Леново беше класирана като една от най-иновативните компании в света като част от годишния индекс на Boston Consulting Group, заемайки 24-то място. На Tech World 22 компанията демонстрира редица нови иновативни форм-фактори и идеи, включително своите подвижни концепции за смартфон и компютър и технологията за потапящо телеприсъствие „Cyber ​​Spaces“. Технологичният гигант Леново също така подчерта иновациите, които ще му помогнат да реализира визията си за нетна нула, и действията, които компанията предприема в производството на продукти, за да намали своя въглероден отпечатък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com