X
 
 

Ще се наложи ли да се пренастройва цифровата телевизия?

4525 1
photo of Ще се наложи ли да се пренастройва цифровата телевизия?
Снимка: iStock/Guliver
Пренастройка на декодерите за цифрова ефирна телевизия ще се наложи догодина, ако бъде одобрен Националният план за разпределение на радиочестотния спектър в обхвати 700 MHz, 23 GHz и 26 GHz.

Според Димитър Димитров, директор на дирекция "Съобщения" към Министерството на транспорта и съобщенията, пренастройката няма да наложи купуването на нови декодери.

Държавата може да плаща за кабелна телевизия там, където няма цифров сигнал

Държавата да плаща таксата на абонатите за кабелна телевизия на места, където не може да се осигури цифров сигнал. Тази идея се разглеж...

"Всеки потребител ще трябва да си престрои каналите, които използва. Ако използва примерно 50 канал, ще трябва да ги настрои съобразно този канал, който е предоставен за този район. В никакъв случай няма да се купува ново оборудване, нови декодери, нови телевизори. Това нещо ще се случи най-късно до края на месец април 2020 година", обясни Димитров пред БНР.

Националният план за разпределение на радиочестотния спектър е на етап обществено обсъждане. Целта му е в България да се появят 5G мрежите за пренос на данни. Според Димитър Димитров, това ще мотивира мобилните оператори да изградят мрежата си и там, където нямат покритие.

"С измененията на плана се дава възможност да се осигурят достатъчно големи честотни блокове в радиочестотната лента между 24 и 27 GHz, която е предназначена да бъде предоставена на операторите за използване в гъстонаселени райони, където ще има повече ползватели на високочестотен сигнал. Очакваният ефект е да се създават условия за пълно покритие, което е най-важното, на територията на страната, а не както е досега – покритие на територията само по население", уточни Димитров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители