Спецслужбите в САЩ виждат през стените с Wi-Fi

7096
Спецслужбите в САЩ виждат през стените с Wi-Fi
Снимка: University College London

Спецслужбите на САЩ, използвайки разработка на учените от Лондонския университетски колеж, са се научили да проследяват движенията на човек в съседно помещение с помощта на Wi-Fi, съобщава IEEE Spectrum.

Движението на предмети, снабдени с приемници за лъчение, става с използването на Доплеровото изместване на честотата на излъчване (възникваща при движението на предмети) в Wi-Fi или мобилния сигнал.

7 начина да имате по-добра Wi-Fi връзка

Предимството на Wi-Fi е, че можете да използвате вашите джаджи навсякъде в дома си. За съжаление за голяма част от потребителите скорос...

Новата технология е способна да проследява движението на хора зад бетонни стени с дебелина до 25 сантиметра. Според разработчиците тя вече позволява (благодарение на разположения в ръката в смартфон) да се проследяват човешките жестове.

От работата на специалистите се заинтересували спецслужбите. По-конкретно перспективната технология позволява да се проследяват движенията на хора зад стени и в случай на необходимост (например терористична заплаха) да се провежда тяхното ликвидиране.

Разработката на учените е спечелила наградата Engineering Impact Award, връчена по време на церемония от 3 до 9 август 2015 година в град Остин, Тексас.

По-рано учените от Масачузетския технологичен институт предложиха движението на хората да се следи с GSM и LTE сигнали. Но за разлика от разработката на лондонските инженери техните радари са активни – не само приемат, но и предават сигнали. Британската разработка е лишена от този недостатък, допълва Lenta.ru.

България сред първите по бърз wi-fi на обществени места

България е поставена на 11-то място сред 172 страни в класация за най-добър wi-fi на обществени места, съставена от компанията Rotten...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии