Tek Experts: Изграждането на култура на лидерство се постига с разбиране и насърчаване на хората

11815
Tek Experts: Изграждането на култура на лидерство се постига с разбиране и насърчаване на хората
Снимка: Tek Experts

Лидерството в различните бизнес индустрии е тема от особен интерес както за индивидуалното развитие на служителите, така и за цялостното представяне на организацията, от която са част те.

Поне няколко характеристики могат да бъдат посочени като показателни за добрите лидери, които знаят как да „проправят“ пътя към успеха и да управляват мотивирани и ефективни екипи от хора.

Особено интересно е да погледнем към ИТ индустрията, където има екипи от десетки и стотици служители и темата за лидерството е силно изразена. За целта надникваме в модела на функциониране на Tek Experts – световен доставчик на услуги за поддръжка в областта на ИТ, както и в разработването на софтуерни продукти. Компанията оперира в 7 държави на 4 континента: Европа, Азия, Африка и Америка. На българския пазар Tek Experts присъства от 10 години, като заема лидерски позиции в областта на задълбочено техническо обслужване на различни бизнеси.  Служителите на компанията тук са приблизително 900.

 

1. Ефективното лидерство утвърждава визията и привежда в практика ценностите на компанията

Ясната визия за бъдещо развитие наред с умелото планиране и управление на комуникацията са ключови за успеха на бизнеса. Те определят начина, по който клиенти, служители и партньори възприемат организацията. Понякога обаче ежедневната рутина на проектите може да постави на изпитание ценностите или да замъгли визията. В подобни моменти единствено добре подготвен лидер успява да насочва екипите от хора така, че да се придържат към утвърдения път на организацията. Ето защо в Tek Experts старателно инвестират в обучение на различните нива мениджъри чрез практични и адаптирани програми, съобразени с визията за растеж и ценностите за добавяне на стойност в клиентското преживяване. „Стремим се да предоставяме първокласни услуги за техническо обслужване и това изисква постоянно усъвършенстване не само на вътрешните процеси, но и на хората, които ги създават и задвижват. От първия ден в компанията насърчаваме служителите да развиват и т. нар. „меки умения“, паралелно с технологичната си експертиза. Моделите на поведение, които задаваме и начинът на мислене, който изграждаме у тях, са полезни отвъд конкретния контекст на работните казуси. Mаксималното удовлетворение от работата ни не се свежда само до крайните решения, които предоставяме, а зависи от начина, по който достигаме до тях.  В тази посока са ориентирани всички наши усилия за получаване на навременна обратна връзка, оценка на представянето и управление на мотивацията.“, споделя Христина Христова, мениджър „Обучение и развитие“ в Tek Experts.

Какво означава техническа поддръжка - наръчник за начинаещи

Какво изниква в съзнанието ви, когато чуете, че някой работи като специалист по техническата поддръжка? Повечето хора си представят сле...

2. Смяна на приоритетите или комуникация на нови стратегически насоки

Промените винаги оказват влияние върху хората в една компания и добрите лидери знаят как да бъдат обединяващите звена и да работят с екипите си в посока успешна трансформация или преформулиране на стратегическата визия за развитие. Божидар Иванов, който е регионален лидер в компанията, казва, че за един ръководител е от изключително значение да зададе посоката на развитие, да приобщи хората към общите цели, да ги мотивира и направи съпричастни.

 

3. Мотивацията на екипа

За хората при нас, а и предполагам в други компании, е важно да имат ясни очаквания, цел и посока, свързана с тяхната роля в компанията, и как тя допринася по най-добрия начин за тяхното развитие. Възнаграждението като елемент за мотивация има значение, a индивидуалният подход и оценка на качествата им от страна на техния пряк ръководител, инвестицията в кариерното развитие и усещането за принадлежност, играят ключова роля за дългосрочната ангажираност и висока мотивация. По този начин се поддържа добър мотивационен климат в екипите, изгражда се доверието между хората, което от своя страна води до по-висока ефективност и неминуемо до по-големи успехи за екипа. Това е печеливша комбинация за всяка организация.“, споделя своето виждане Божидар Иванов.

Съвети за успешна кариера в IT индустрията

Ако обмисляте да започнете кариера в IT индустрията и се чудите откъде да започнете, ние от Tek Experts ще ви разкрием някои от фактори...

 

4. Единство в многообразието

От Tek Experts определят партньорската си стратегия за работодателска марка за успешна, тъй като предоставя полезни модели, знания, информация, опит и практически насоки. Основното, на което държат в компанията, са вътрешната култура и познанията, които са превърнати в общодостъпни за всички служители. Естествен ход на събитията са партньорствата със софтуерните университети UniBit и SoftUni, където идентифицират потенциални кандидати за работа и им помагат да „начертаят“ своя път на развитие в ИТ индустрията.

Tek Experts проявява дългосрочен ангажимент към равенството и приобщаването на жените – специалисти в ИТ сектора, като организира различни кампании, една от които е „She can do IT“ – инициатива за подпомагане кариерното развитие на дамите в индустрията.

 

Техническите и комуникационни умения - успешната комбинация в тех индустрията

Tek Experts би бил отличен избор за развитието на вашата кариера, ако искате да следвате вашата страст и да работите в сферата на техно...

5. Добрите лидери изграждат… други добри лидери

В Tek Experts споделят, че за трета поредна година прилагат специална програма за кариерен растеж на мениджъри – Trailblazers (или  в превод „Проправящите път“), която цели да развива компетентни, мотивирани и уверени ръководители от първо ниво, подготвяйки ги за бъдещи лидерски позиции. Акцент се поставя върху ключови базисни умения като коучинг, даване на обратна връзка, делегиране с цел развитие на служители, планиране, мотивация и ангажираност на екипите. Осъществява се във формат на сесии-работилници с практически упражнения, както и с индивидуални задания чрез електронен обмен на информация. Включени са междинни проверки на знанията и групови коучинг сесии с високите лидерски нива в компанията. Достъпен е и електронен канал за споделяне на опит и практика, т.нар. Алумни форум, с цел бъдещите участници да ползват опита на своите колеги, вече преминали през програмата. Предоставят се различни материали за допълнително надграждане на уменията в свободното време и съобразно нуждите – видеа и електронни книги.

Целта ни е не само да развиваме и надграждаме умения, а и да уеднаквим добрите практики, свързани с наскоро промотираните ръководители, независимо дали идват от организацията или са наети отвън. Анализът на резултатите от предишни издания доказва, че програмата не само подобрява като цяло комуникацията в компанията, но и допринася за сътрудничеството между различните екипи. Сесиите са изключително интерактивни и ангажиращи, състоят се предимно от ролеви игри, съобразени с нашия бизнес и реалност. За практичността съдействат и оперативните мениджъри, дори някои глобални лидери от различни офиси, които се включват с конкретни примери и съвети. Съобразили сме с факта, че всеки учи по различен начин, затова даваме възможност на участниците да изберат най-работещия за тях метод и да се възползват от него.” – коментира Христина Христова.

 

Trailblazers не е просто епизодична програма, а е съставна част на цялостна стратегия за кариерно развитие и е позиционирана между други две инициативи  – „LevelUP“ (обучения за подготовка на бъдещи мениджъри на екипи) и „Leader“ (програма за по-високи ръководни позиции). Tek Experts поддържа на доброволен принцип и единна вътрешна мрежа от мениджъри – т.нар. „коучинг шампиони“, които допълнително споделят опит и добри практики в коучинга на служители между различните регионални офиси в Китай, Коста Рика, Нигерия, САЩ и Виетнам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com