Войната за чипове между САЩ и Китай се пренася в Европа

2525
Войната за чипове между САЩ и Китай се пренася в Европа
Снимка: iStock

Две важни сделки с европейски чипове станаха жертва на технологичното противопоставяне между САЩ и Китай. Двете сделки бяха отложени на фона на нарастващата загриженост на Запада за потенциалния контрол на Китай върху критичната инфраструктура на Европа.

Миналата седмица новият собственик на най-големия британски производител на чипове беше помолен да спре процедурата по поглъщане след блокираната продажба на производител на чипове в Германия. И двете сделки бяха подложени на критики от съображения за национална сигурност и включват придобиване на компании, собственост на Китай. Това се казва в коментар за турското издание „Dünya“, предаде БГНЕС.

Ново проучване ще провери дали живеем в симулация

Хората често се съмняват в реалността, по-специално в идеята, че целият ни живот може да е симулация. Идеята за симулация на виртуална ...

Бъдещето на производителите на чипове е несигурно

В Обединеното кралство правителството нареди на Nexperia, нидерландското дъщерно дружество на базирания в Шанхай производител на полупроводници Wingtech, да продаде поне 86% от своя дял в Newport Wafer Fab повече от година след като пое контрола над завода. Оттогава служителите протестират срещу решението, като твърдят, че то излага на риск близо 600 работни места.

Междувременно в Германия министерството на икономиката забрани на Elmos Semiconductor, производител на чипове за автомобилната индустрия, да продаде завода си в Дортмунд на Silex, шведско дъщерно дружество на китайската Sai Microelectronics.

Производството на чипове се превърна в нов фронт на напрежение между САЩ и Китай. Двете проблемни сделки показват, че натискът нараства и в Европа, особено когато западните служители са изправени пред призиви да попречат на Китай да контролира ключови сектори на икономиката.

Тези решения свидетелстват за преминаване към по-строга позиция по отношение на китайските инвестиции в критични сектори в Европа.

Защо съхне част от декоративната растителност в градските паркове?

Разпространението на чужди и инвазивни видове е пряко свързано и с климатичните промени. Щетите, които те са способни да причиняват, за...

Натиск от Белия дом върху европейските производители на чипове

Натискът от страна на САЩ определено изигра роля за тези решения. Тези действия вероятно са предизвикали и нарастващо чувство за технологичен суверенитет. Правителствата по света все повече разглеждат полупроводниковата индустрия като стратегически ресурс и се стремят да я защитят от поглъщане от чуждестранни компании.

От друга страна, както посочват правните експерти, двете решения в Европа се отличават с факта, че първоначално и двете сделки не са предизвикали никакви въпроси или опасения.

В САЩ администрацията на Байдън наскоро въведе цялостен контрол върху износа, който забранява на китайски компании да купуват нелицензирани усъвършенствани чипове и оборудване за тяхното производство. Правилата също така забраняват на гражданите на САЩ и на притежателите на зелена карта да подкрепят разработването или производството на чипове в определени производствени съоръжения в Китай.

Съдебните спорове могат да продължат с години

Климатичните промени ще погубят кулинарното наследство на Европа?

От световноизвестните френски сирена до италианското "Пармиджано" и гръцките маслини "Каламата" - кулинарните съкровища на ЕС...

Адвокатите в областта на международната търговия твърдят, че производителите на чипове могат да бъдат изправени пред "скрита война", ако възразят срещу настоящата ситуация, която може да продължи с години.

От друга страна, сега вниманието се насочва към Нидерландия. Според експерти нидерландското правителство е подложено на натиск от страна на Съединените щати да ограничи износа за Китай на ASML, производителя на оборудване за полупроводници, който доминира на пазара на литографски машини.

Възниква въпросът: Накъде на този фон се развива технологичната война между САЩ и Китай, която достигна своя пик поради взаимните действия на страните в индустрията с чипове в последно време?

От съображения за сигурност Германия блокира продажбата на завод за чипове на Китай

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии