Кайно Йесно Слонце: Добрата песен просто е добра - когато човек я слуша, чува себе си

28329
Кайно Йесно Слонце: Добрата песен просто е добра - когато човек я слуша, чува себе си

Група "Кайно Йесно Слонце" (Kayno Yesno Slance) е едно от българските участия на IV Международен арт форум и етнофолк фестивал "БезГраници", който ще се проведе тази годинa между 13 и 15 септември в Курортен комплекс "Албена".

Очакват се да гостуват и известни етнофолк групи от Финландия, Франция, Египет, Русия, Малта, Швеция, Словения, Унгария и много други. "КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ" е член на музикална арт мрежа Скендерман.

Етноембиент групата "КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ"е една от най-успешните родни музикални групи. Сред едно от най-скорошните им постижения е фурорът, който предизвикаха в Украйна на общоградския европейски празник "Денят на Европа".

MIKA MAGAZINE има удоволствието да разговаря с музикантите на "КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ" за вдъхновението и упоритите стъпки към успеха по повод тяхното участие в IV Международен арт форум и етнофолк фестивал "БезГраници".

Здравейте, банда! За първи път представяме група " КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ" на страниците на нашето списание. Представете се за читателите ни и ни разкажете кои са група " КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ"? Как се събрахте? Кой на какъв инструмент свири?

Здравейте! Групата съществува отдавна, започнала е като страничен проект на Веско Митев от Исихия, и в началото е била само Веско и различни гости. През групата от 2004-та насам са минали много и най-различни музиканти, които и сега продължават да развиват собствените си проекти, през 2009 се събрахме в състав Веско Митев - кавали, гайда, дудук и вокал, Тони Хоро - перкусии и Петър Делчев - тамбура и други струнни. През 2010 към нас се присъедини Алекс Цветанов, който и преди е работил с групата, но сега се занимава с програминг и перкусия, а от пролетта на тази година и Юлия Узунова, която свири на ханг и клавишни.

Как избрахте музиката за свое признание?

Всички сме започнали да свирим по различно време - Юлия, Алекс и Петър - от читалищните школи, Веско е учил от различни хора, а Тони е повече или по-малко самоук. Музиката, обаче е нещо, което не дава мира на човек - веднъж като започнеш трудно се спира... Разбира се, контактът с публиката по време на концертите е нещото, заради което най-вече продължаваме.

Какво се крие зад името на групата "КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ"?

Това е завършващата строфа от една родопска песен - "Възпело е пиле", която обработвахме. До сега сме направили 4 обработки и мисля, че ще продължим. Прочее - ще я изсвирим на фестивала Без Граници тази година.

Кои са хората, повлияли най-много върху вас по отделно и като група? И защо?

О, в различни периоди - Веско и аз (Петър) в началото на 2000-те бяме много възхитени от македонската етно сцена - групи като Анастасия, DD Synthesis и Фолтин бяха нещо революционно за нашите ширини. Разбира се, Peter Gabriel и Dead Can Dance, а по-късно и други по-малко известни групи и артисти. Иначе до ден днешен Петър харесва и слуша класика, а Алекс харесва, слуша и композира електронна музика. Веско и Тони са навлезли доста дълбоко във фолкора, а Юлия като че ли още експериментира. Май от всичко, което се върти около нас, пропускаме само чалгата.

Откриха международния джаз фестивал в Банско

Талантливи деца откриха XVI международен джаз фестивал в Банско. Това съобщиха от общината. Малките пианисти от класа на Марина Иванова...

КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ: "Добрата песен просто е добра - когато човек я слуша, той чува себе си"

Как разбирате кога едно парче се получава?

Всеки път е различно - има песни които сме сглобявали за 15 мин, има такива, с които се борим от както сме се събрали като група, и все още не смятаме, че това е финалната им форма. Когато дадена песен "се получава" това се усеща от всички - и от нас като музиканти и от публиката.

Как минава един ден в репетиционната на "КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ"?

Хъм... цял ден не сме изкарвали в репетиционната поне от година. Обичайно през деня всички сме на работа - за съжаление с този тип музика, поне в България, човек не може да се издържа и да живее само като музикант.

Bonobo, Wolf and Lamb и Kutmah на празника на София

На 17 септември, специално за празника на София, организаторите на клубната вечер ReelFeel подготвят еднодневно събитие на открито с ин...

Обичайно се събираме вечер, ако се подготвяме за концерт - започваме с пресвирване на старите песни. Ако имаме време - започваме да обработваме новите идеи. Обичайно в края на репетицията всеки има записано на диктофон или на телефона си някакви фрагменти, по които да работи. Скоро преслушвахме стари записи и намерихме стари записи на две песни, които в сегашния си вид нямат нищо общо с първоначалната идея (дори основната тема) от която сме започнали.

Какво според вас прави едно парче добро? А един добър концерт?

Добрата песен просто е добра - когато човек я слуша, той чува себе си. Такива песни човек си спомня и по-късно, понякога си ги тананика, понякога просто се сеща за тях без конкретен повод. Концертите пък носят собствена атмосфера. Истината е, че публиката прави концерта добър - когато усетим, че публиката наистина слуша и отговаря, ние също даваме повече от себе си, като процесът не е съвсем съзнателен.

Каква е публиката в България? Разкажете ни интересна случка с фенове!

Публиката в България е много благодатна, хората реагират на това, което се случва на сцената, а и слушат музиката, дори когато концертът е в заведение, а много от тях танцуват. Преди време имахме една интересна случка, която не е точно с фенове, но се отнася до тях... След края на концерт в заведение, в което свирим сравнително редовно, мениджърът на заведението дойде и ни каза "много харесвам вашата публика - след тях никога няма счупени чаши".

Островът на свободата посрещна 362 хиляди Sziget-ци

Тазгодишното издание на фестивала Sziget посрещна общо 362 хиляди посетители за 7-те дни на събитието. Цифрата е малко по-ниска от мина...

Как бихте определили стила на "КАЙНО ЙЕСНО СЛОНЦЕ" с три думи?

Импровизация, ембиънт и етно. И трите са доста изтъркани и не значат нещо съвсем определено, но така или иначе етикетите рядко описват напълно съдържанието.

Работите ли върху нови парчета и проекти?

Вече втора година отлагаме записи за нов албум, надяваме се, че тази есен ще успеем да запишем новите композиции.

Повече за бандата и актуална информация за предстоящите им участия можете да откриете на официалната им страница във Facebook: https://www.facebook.com/kaynoyesnoslonce

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com