LTJ Bukem: Искам винаги да изненадам публиката с нещо неочаквано

3184
LTJ Bukem: Искам винаги да изненадам публиката с нещо неочаквано
Снимка: организаторите

Датата е 7 март, мястото Music Jam Club (ул. "Пиротска 5"), а гостът - един от най-впечатляващите диджеи на световната сцена LTJ Bukem. Той е един от ветераните на дръм енд бейса, пионер в развитието му през 80-те и 90-те, който и до днес разбива световните сцени. Кариерата му продължава повече от 3 десетилетия, дискографията му е необятна, а собствения лейбъл и името му - добре познати и символ на атмосферния и мелодичен дръм енд бейс. На разположение в Music Jam Club ще бъдат две зали, където ще чуем и видим едни от най-интересните имена от родната сцена, както и специални гости от Колумбия, Великобритания, Венецуела и Сърбия. Събитието във Facebook следете тук. Билети ще намерите на касата на Music Jam Club, в разпространителната мрежа нa EVENTIM и онлайн oт: http://bit.ly/TicketsLTJBukem.

Ето какво каза той в специално интервю за Actualno.com:

 

Свирили сте на пиано като дете. Какво се случи, за да не последвате пътя на класическата музика и да започнете да експериментирате с електронния звук?

Започнах да свиря на пиано преди 10. Имах също комплект барабани, увличах се и по тромпета. Но когато започнаха 80'те и станах тинейджър, нещата се промениха. Започнах да прекарвам много повече време в това да пускам музика на приятели, а после и на партита. Пристрастих се към това. Останалото, както казват, е история. 

Както много други артисти във вашия жанр, започнахте да трупате признание през 90'те. Кое бе онова, което накара толкова много хора да си паднат по електронната музика? Всички знаем каква е връзката между 60'те и Бийтълс, но трябва да е имало нещо във въздуха на 90'те, което да "отключи" електронната музика.

От 1982-а до 1992-а във Великобритания се случиха толкова много различни промени в музиката. Сол, реге, хип-хоп, хаус, дръменбейс, заедно с трип хоп. Навлязоха дръм машините, синтезаторите, семплирането - човек започваше да вижда безкрайните възможности в създаването на музика. Много продуценти имаха голямо познание за музикалните жанрове, с които бяха живяли, но вече имаше и нови машини и електроника, които да ги слеят заедно. Как да не се влюби човек в това?

Лондон винаги е бил място, което ражда много нови музикални идеи и жанрове. Защо почти по правило става така, че големите таланти се събират там?

Не само Лондон, но Великобритания като цяло. Страната винаги е била врящ котел на музикални таланти и продуценти, които не се страхуват да поемат рискове и да разширяват идеите си отвъд всички граници. 

Какво ви вдъхновява да правите музика?

Просто е: животът и музиката сама по себе си.  

Как се промени подходът ви диджействането с годините? 

Винаги съм използвал грамофони, така че техническото майсторство е нещо, към което винаги съм се стремял и винаги съм опитвал да подобря. С помощта на грамофона винаги ще правите някои грешки, освен, ако разбира се, не синхронизирате, така че винаги ще има какво да подобрите. Обичам да смесвам звука и винаги се стремя да направя парче от две песни по въздействащ начин. С времето обаче се ускори преминаването от едно парче към друго и това промени подхода на всеки диджей. Използването на Traktor ми даде много възможности по обработката на музиката. Но извън смяната на определени технически неща, моята основна цел остава същата: да се забавлявам и да се опитвам да изненадам слушателя с нещо, което той не очаква да чуе. 

Какво мислите за доминацията на поп сцената върху всички останали жанрове днес? 

Комерсиализацията на ъндърграунд сцената е естествен процес и тази доминация е естествена заради количествата пари, които се хвърлят в нея. 

Били ли сте в България преди - ако да, как ви се стори?

Няколко пъти съм бил в София и винаги съм си прекарвал чудесно. Бяха хубави партита с хора, които страстно обичат музиката. Не съм идвал от няколко години и очаквам с нетърпение да дойда пак сега. Тъй като ходя в много държави, никога нямам времето да ги разгледам за толкова време, колкото би ми се искало. Но пък не бих имал нещо против това да се промени в бъдеще. 

Какво обичате да правите извън музиката - какви са хобитата ви, как прекарвате свободното си време?

Обичам хубавата храна, документалните филми, истинските хора, истинските постижения. Обичам също футбол, крикет, тенис и се опитвам да следя какво става там, когато имам време. Изглежда очевидно, но въпреки, че животът ми винаги е бил свързан със слушане на музика, аз все още обичам най-вече да слушам музика в свободното си време. Във всякакви жанрове. 

Как се чувствате от факта, че Великобритания напуска Европейския съюз?

Има няколко различни версии за това защо напуснахме ЕС, върху които може да дебатираме вечно. Затова истината е, че само времето ще покаже дали това е бил добър или лош избор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com