Неповторимата Джейн Фонда на 85 - ето как премина бляскавият й живот. И какво й предстои

9448
Неповторимата Джейн Фонда на 85 - ето как премина бляскавият й живот. И какво й предстои
Снимка: Getty Images/Guliver

Джейн Фонда навършва 85 години! Световно известната актриса обаче не планира пищно тържество в Холивуд. Тя празнува вече през октомври - с благотворителна гала вечеря в подкрепа на организацията GCCAP, която подкрепя младежи. Една от техните програми е за предотвратяване на бременността сред тийнейджъри. Тема, която е близка до сърцето на Фонда заради нейната собствена история.

Хладни отношения с прочутия ѝ баща

Ангажиментът към политически и благотворителни инициативи е неизменна част от биографията на Джейн Фонда, редом с успехите на големия екран. Тя е родена в Ню Йорк през 1937 г. като дете на двама актьори. Бащата - Хенри Фонда, в този момент започва да се утвърждава в Холивуд и да изгражда репутацията си на един от най-великите актьори. За двете си деца Джейн и Питър той рядко има време, често е мрачен, гневен и се отнася студено с тях. Именно тази връзка с баща ѝ оформя Джейн Фонда. “Чувствах се безсмислена”, казва тя в интервю за списание The Edit.

Майката, Франсис Форд Сиймор, е маниакално-депресивна и се самоубива, когато Джейн е на 12 години. Момичето израства при баба си.

Джейн прекарва две години в Париж. Тя иска да учи изкуство, но вместо това следва стъпките на баща си. През 1960 година дебютира на Бродуей в постановката “Имаше едно малко момиче” и получава положителни оценки от критиците. Същата година тя за първи път застава и пред камера, но големият ѝ пробив е през 1965 година в уестърн комедията “Кет Балу”.

Секс символ

Три години по-късно тогавашният ѝ съпруг - режисьорът Роже Вадим - я избира да играе главната роля във филма “Барбарела”, с който Фонда се превръща в секс символ.

Статус, към който тя не изпитва симпатия. В интервю за The Edit, половин година преди скандала с Харви Уайнстийн, Фонда разказва за сексуалното насилие, което е преживявала от ранна възраст: “Бях изнасилена, сексуално малтретирана като дете, а по-късно уволнена, защото не исках да спя с шефа си. Винаги съм си мислела, че това е моя грешка и че не съм казала или направила правилното нещо.” За нея “Барбарела” днес е “грях на младостта”.

Между каузите и Оскарите

Вадим е известен с изневерите си. През 1973 година тя се разделя с него и се жени за активиста Том Хайден. Самата Фонда протестира още от 1969 година срещу войната във Виетнам, което предизвиква възмущението на много нейни сънародници. Фонда говори на митинги и дори пътува до Северен Виетнам, където се снима седнала върху зенитно оръдие. По-късно тя определя снимките като грешка. Вкъщи я порицават като “Ханойската Джейн”, а ФБР започва да я следи.

Актрисата Джейн Фонда обяви, че е в ремисия

Актрисата Джейн Фонда, която е болна от рак, съобщи, че е в ремисия и това е "най-хубавият подарък, който е получавала някога за рожден...

Но всичко това не се отразява особено тежко на нейната кариера: През 1970-те години Фонда печели два Оскара за най-добра актриса в главна роля. Първият е през 1971 г. за ролята на проститутката Бри в трилъра “Клут” на режисьора Алън Джей Пакула, а вторият - през 1979 г. за драмата "Завръщане у дома", режисирана от Хал Ашби. Фонда избира роли във филми по актуални обществени и политически теми, както в ядрения трилър “Китайски синдром” от 1979-а.

Икона на фитнеса и аеробиката

Междувременно в САЩ започва фитнес манията и Фонда се включва в нея с голям успех. Нейните видеоклипове по аеробика набират популярност. Фонда издава 23 клипа, последният от които е през 2010 г., и продава 17 милиона от тях. Както и стреч костюми, чорапи и гирички. Стойността на нейната фитнес компания е около 600 милиона долара. Междувременно успехът в Холивуд изстива. В началото на 1990-те години Джейн Фонда напуска филмовата индустрия, а съпругът ѝ Том, от когото има осиновена дъщеря и син, се разделя с нея.

Връзката им не е била щастлива. Хейдън ѝ забранява да използва пералня, гледа отвисоко на успехите ѝ и обсъжда грешките ѝ пред приятели. “Просто не смятах, че моите идеи или чувства са толкова важни, колкото неговите”, признава тя по-късно.

Самата Джейн прави следния самоанализ: “Когато навърших 60 години, реших, колкото и плашещо да е, че трябва да излекувам раните, нанесени ми от патриархата. Не исках да стигна до края на живота си, без да съм опитала всичко, за да се превърна в пълноценна жена със силен глас", пише тя в есе от 2016 година. Отнело ѝ е цели 30 години, за да намери пътя към феминизма. Но накрая решава самата тя да се превърне в “централната тема на собствения си живот”.

Нанси Рейгън одобри Джейн Фонда да я изиграе в нов филм

Бившата първа дама на САЩ Нанси Рейгън даде одобрението си Джейн Фонда да се превъплъти в нейния образ в новия филм "The Butler". Ак...

Авторка на бестселъри

През 2001 г. се разделя с медийния магнат Тед Търнър, който е третият ѝ съпруг. В продължение на пет години пише мемоарите си, които през 2005 г. се превръщат в бестселър под заглавието “Моят живот досега”. През същата година се завръща на екрана със “Свекървище” и оттогава не спира да работи. През 2017 г. във Венеция тя приема почетния лъв за цялостно творчество заедно с Робърт Редфорд, с когото са играли заедно в четири филма. Комедийният сериал на Нетфликс "Грейс и Франки", в който Фонда се превъплъщава в жена, чийто съпруг предпочита да се омъжи за друг мъж, е само част от следващите ѝ проекти.

Фонда не спира да се бори за каузите, в които вярва - тя участва в демонстрации срещу войните, застъпва се за екологични каузи, както и за афроамериканските жени и коренното население на САЩ.

През 2021 година получава почетния Златен глобус на името на Сесил Демил и влиза в един клуб с имена като Мерил Стрийп, Дензъл Уошингтън, Джоди Фостър, Роберт Де Ниро и Том Ханкс.

Битката срещу рака и остаряването - 2:0 за Фонда

Джейн Фонда за секса на 74

74-годишната актриса Джейн Фонда призна, че най-добрият секс в живота й е през последните години. Холивудската знаменитост, която е би...

А възрастта? За Фонда тя е без значение. На 85 тя изглежда ослепително. И открито признава, че някои козметични операции са допринесли за това: “Иска ми се да бях достатъчно смела, за да се откажа от пластичната хирургия, но мисля, че с нея си спечелих десет години”, казва тя пред британския “Гардиън” през 2015 г. Освен това борбата с рака на гърдата през 2010 г. я принуждава да се оперира, както и възрастта: “Имам изкуствена тазобедрена става, ново коляно и нов палец, но все още мога да правя пилатес.”

През септември 2022 г. Фонда съобщава на двата си милиона последователи в Инстаграм, че отново има рак и ще трябва да се подложи на химиотерапия. Но шест дни преди 85-ия си рожден ден тя съобщава, че е получила “най-добрия подарък за рождения си ден”: Според лекарите ракът е в ремисия и тя може да спре химиотерапията.

И днес тя не спира да работи. Наскоро в Нетфликс излезе седмият сезон на “Грейс и Франки” с Джейн Фонда в главната роля.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Не съм звезда: Мария Силвестър с изненадващи разкрития за "Бригада Нов дом"

Срещу огромна сума пари: Хю Грант се споразумя с издателя на "The Sun"

Шеф Ангелов изгони една от жените в Hell's Kitchen (СНИМКА)

"Ергенът" приключи за още една участничка (СНИМКА)

Къде е истината: Анджелина Джоли иска да изсмуче всички пари на Брад Пит или обратното?

Палавите прякори, с които Кейт Мидълтън и принц Уилям се наричат

От Кухнята на Ада в "Капките": Шеф Ангелов с нова изява (ВИДЕО)

Фенове на Тейлър Суифт "изгоряха" с над 1 млн. евро заради измама с билети

Българин стана любимец в сръбско музикално шоу (СНИМКА+ВИДЕО)

Меган Маркъл щурмува световния пазар с... конфитюр! (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com