92 милиона лева е бюджетът на община Сливен за 2019 година

1779
92 милиона лева е бюджетът на община Сливен за 2019 година
Снимка: снимка: Община Сливен

92 милиона лева е бюджетната рамка на община Сливен за 2019 година. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на новия общински бюджет.

22 милиона лева са заложените местни приходи. Най-големите приходни пера са данъкът върху недвижимите имоти – 5 милиона и 700 хиляди лева, данъкът върху превозните средства – 4 милиона и 500 хиляди лева и таксата за битови отпадъци – 4 милиона лева.

ИПИ: Работим само за държавата почти до средата на май

Тази година ще трябва да работим за държавата 5 дни повече, отколкото през 2018 година - и това е тенденция от години насам т.е. плащам...

През 2019 година не се предвиждат промени в ставките за местните данъци и такси, стана ясно по време на обсъждането.

Известни колебания в приходната част се очакват заради новите данъчни разпоредби за 50-процентно намаление на дължимия данък за основно жилище и детайлизирането на облагането за моторните превозни средства, на база екологичните им параметри.

За Actualno.com директорът на дирекция „Местни данъци и такси” Методи Лаков поясни, че технологичната обработка на информацията за броя на недвижимите имоти, обявени за основно жилище, изисква време. Справките се извършват чрез централен регистър на недвижимите имоти към Министерството на финансите. В случаите, когато се установи деклариране на няколко имота като основно жилище - в няколко различни общини, 50-процентната преференцията за налога няма да се зачита за нито един имот. Така чрез новия регистър ще се дисциплинират онези, които се опитват да ползват 50-процентната отстъпка на няколко места в страната. Според разпоредбите, за основно жилище се признава това, в което данъкоплатецът пребивава най-дълго време.

Другата голяма промяна касае диференциацията на данъка върху МПС съобразно възрастта и екологичните показатели на двигателя. Общинските финансисти вече са направили скалата за облагане и нужните разчети. Те ще бъдат внесени за разглеждане на предстоящата сесията на Общинския съвет на 31 януари.

Кмет на пернишко село е обвинен в укриване на данъци за над 800 000 лева

Кметът на пернишкото село Дивотино Румен Сергиев е обвинен от Софийската градска прокуратура за укриване на данъчни задължения в особен...

Заради промените в нормативната база активната данъчна кампания за местните данъци и такси ще започне от месец февруари, съобщи за Методи Лаков.

В Община Сливен от няколко години работи електронна система за проверка на данъчните задължения към местния фиск. За целта е необходимо да се получи ПИН код за достъп, който се издава в сектор „Местни данъци и такси” на Общината, срещу лична карта или пълномощно. В салона за плащане на местните налози отскоро работи и система за контрол на клиентски опашки, внедрена с цел облекчаване на обслужването.

Дистанционното погасяване на местните данъци и такси може да се прави след проверка на дължимите суми през електронната система и заплащане чрез Easy Pay, ePay или по банков път по сметките на Общината, посочени в официалния сайт www.sliven.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com