Хвърляне на кръста и мъжко хоро във водите на река Новоселска в Сливен

5801
Хвърляне на кръста и мъжко хоро във водите на река Новоселска в Сливен
Снимка: община Сливен

За пета поредна година сдружение „Свети Георги Победоносец” и Сливенска митрополия, със съдействието на Община Сливен, организират Богоявленския ритуал за хвърляне на кръста във водите на река Новоселска.

Църковният ритуал ще бъде съпроводен със станалото вече традиционно за Града на стоте войводи „мъжко хоро” в ледените води. С годините то привлича все повече смелчаци, задължително предвождани от свещеник и българското знаме.

Мостът на Колю Фичето край Бяла ще е арена на ритуала за Богоявление

В църквата „Св. Георги“ в Бяла, на 6 януари от 8,30 до 10 часа ще бъде отслужена тържествена литургия за празника Йордановд...

Събитието носи особен духовен и патриотичен заряд и събира многолюдна публика. Събитието носи особен духовен и патриотичен заряд и събира многолюдна публика.

Честването на Богоявление и Йордановден в Сливен ще започне с празнична литургия в храм „Света София” в 8 часа и ще продължи с водосвет на бойните знамена на военно формирование 22220 в 11 часа на площад „Панайот Хитов”. От площада в 11.20 часа ще потегли литийно шествие, което ще се отправи към новия мост на Новоселска река. Там ще бъде отслужен традиционният Богоявленският водосвет, с освещаване на водното естество и изваждане на Светия кръст от водите на реката.

Богоявленският ритуал е една от най-ярките демонстрации на неугасналия борчески дух на Сливен, заедно с внушителното шествие с националното знаме за Трети март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com