X
 
 

Дигиталното образование връща интереса на децата в училище

1368 0
photo of Дигиталното образование връща интереса на децата в училище
Снимка: Vivacom
До еднa година ще има wi-fi във всички училища - с тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посветена на развитието и навлизането на дигиталното образование в българското училище - "Образование 4.0", която се проведе днес в София. Форумът, организиран от "24 часа" и VIVACOM очерта основните елементи на дигиталното обучение и на пътна карта за дигитализация на образованието в България.

Бизнесът и образованието не се конкурират, те си партнират. Ние от VIVACOM винаги сме виждали своята роля в този процес. За нас образованието е кауза. То не е акт, който се случва днес, в конкретен ден, това е кауза, по която работим години наред. Имаме много инициативи, които са свързани, както с подрастващите и студентите, така и със стартиращи компании. Това заяви на форума Радослав Златков, главен технически директор и член на УС на VIVACOM.

Тоя обясни, че проблемът с липсата на кадри в образованието го има и в бизнеса: "Начинът, по който да се справим с него е заедно в партньорство. Много добър пример е една инициатива, която имаме – VIVACOM техническа академия, в която наши ключови служители водят лекции в университетите. Те правят връзката между университета и бизнеса. Имаме и инициативи с различни гимназии, пример в това отношение е професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов". Създали сме цифрови платформи, които са в партньорство с различни организации".

Златков разказа и за друга полезна инициатива на компанията - VIVA Cognita - онлайн платформа за интерактивно решаване на математически задачи, която стартира официално в края на 2014 г. Задачите в нея са специално разработени в партньорство с Института по математика и информатика – БАН и Съюза на математиците в България. Днес безплатната платформа разширява знанията на 3 500 активни ползватели. VIVA Cognita предлага иновативни методи за преподаване на математика и помага на учениците да разберат сложната наука по пътя на експериментирането и откривателството. За целта има повече от 700 интерактивни задачи, които младежите могат да решават с помощта на приложението "Математика с компютър".

Viva History пък събира повече от 300 филма и видеа, които един много интерактивен начин представят българския бит и култура. Всичко това се прави във партньорство. Когато си партнираме, преодоляваме лесно моментните трудности. Образованието е инвестиция в бъдещето и ние като една телеком компания, при която промени се случват всеки ден, сме доста адаптивни. Неслучайно резултатите на България не само в IT-сектора, но и в телекомуникация сектор са едни от водещите в Европа, а и в света. Благодарение на нашия опит сме готови да си партнираме с различни институции, така че да подпомогнем нашето общество и най-вече децата, защото те са нашето бъдеще, допълни техническият директор на Vivacom.

Форумът се проведе в три различни панела, представящи конкретни успешни практики от българското училище, образователната система и бизнес инициативи, които подпомагат навлизането на новите технологии в класната стая. Бяха представени и успешни решения като "Smart school" на VIVACOM. Платформата на телекома включва ползването на облачни услуги при защитена интернет среда, в която се дава достъп на учениците само до определено съдържание, необходимо за учебния процес. "Виждаме, че децата ни вече са много активни в интернет, използват технологиите постоянно и смятаме, че е правилно техните дигитални умения да бъдат използвани в учебния процес", сподели по този повод Мирослав Петров, главен директор "Продажби" и член на УС на VIVACOM.

За първи Европейската комисия публикува през януари План за действие за цифрово образование, като България е изключително напред и бих се радвала и останалите държави членки да имат толкова инициативи, свързани с него. Това заяви еврокомисарят за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел. "Най-сигурният начин да се постигнат резултати в посока дигитализация е мобилизацията на всички нива. Министър Вълчев е новатор, вижда се разликата, той е един от най-активно работещите министри на образованието в ЕС. Бихме искали да привлечем повече студенти не само в IT-сектора, а и в хуманитарните науки. Когато говорим за кибер грамотност, нека не пропускаме сигурността, мрежата може да бъде и опасно място, подчерта Габриел.

Образованието не бива да се дели на дигитално и недигитално, а качествено и некачествено, качественото върви ръка за ръка с използването на технологиите. Образованието се води от хора, но има нужда от добра среда и инвестиция в учителите. Най-важното е инвестицията в хората и най-вече в учителите да се случва едновремено с инвестицията в училищната среда, заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

Като за финал на дискусията организаторите обещаха да съберат и обединят добрите практики и те да бъдат изпратени до официалните институции като добри предложения и практики, свързани с развитието на образованието в България.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 11 декември

Овен Този вторник заложете на дипломацията. Няма да ви е лесно, но не позволявайте да ви извадят от равновесие. Ядосайте ги с вашето с...

Последно в Актуално