Дигиталното образование връща интереса на децата в училище

4935
Дигиталното образование връща интереса на децата в училище
Снимка: Vivacom

До еднa година ще има wi-fi във всички училища - с тази новина министърът на образованието Красимир Вълчев откри кръглата маса, посветена на развитието и навлизането на дигиталното образование в българското училище - "Образование 4.0", която се проведе днес в София. Форумът, организиран от "24 часа" и VIVACOM очерта основните елементи на дигиталното обучение и на пътна карта за дигитализация на образованието в България.

Бизнесът и образованието не се конкурират, те си партнират. Ние от VIVACOM винаги сме виждали своята роля в този процес. За нас образованието е кауза. То не е акт, който се случва днес, в конкретен ден, това е кауза, по която работим години наред. Имаме много инициативи, които са свързани, както с подрастващите и студентите, така и със стартиращи компании. Това заяви на форума Радослав Златков, главен технически директор и член на УС на VIVACOM.

Тоя обясни, че проблемът с липсата на кадри в образованието го има и в бизнеса: "Начинът, по който да се справим с него е заедно в партньорство. Много добър пример е една инициатива, която имаме – VIVACOM техническа академия, в която наши ключови служители водят лекции в университетите. Те правят връзката между университета и бизнеса. Имаме и инициативи с различни гимназии, пример в това отношение е професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А. С. Попов". Създали сме цифрови платформи, които са в партньорство с различни организации".

Златков разказа и за друга полезна инициатива на компанията - VIVA Cognita - онлайн платформа за интерактивно решаване на математически задачи, която стартира официално в края на 2014 г. Задачите в нея са специално разработени в партньорство с Института по математика и информатика – БАН и Съюза на математиците в България. Днес безплатната платформа разширява знанията на 3 500 активни ползватели. VIVA Cognita предлага иновативни методи за преподаване на математика и помага на учениците да разберат сложната наука по пътя на експериментирането и откривателството. За целта има повече от 700 интерактивни задачи, които младежите могат да решават с помощта на приложението "Математика с компютър".

Viva History пък събира повече от 300 филма и видеа, които един много интерактивен начин представят българския бит и култура. Всичко това се прави във партньорство. Когато си партнираме, преодоляваме лесно моментните трудности. Образованието е инвестиция в бъдещето и ние като една телеком компания, при която промени се случват всеки ден, сме доста адаптивни. Неслучайно резултатите на България не само в IT-сектора, но и в телекомуникация сектор са едни от водещите в Европа, а и в света. Благодарение на нашия опит сме готови да си партнираме с различни институции, така че да подпомогнем нашето общество и най-вече децата, защото те са нашето бъдеще, допълни техническият директор на Vivacom.

Форумът се проведе в три различни панела, представящи конкретни успешни практики от българското училище, образователната система и бизнес инициативи, които подпомагат навлизането на новите технологии в класната стая. Бяха представени и успешни решения като "Smart school" на VIVACOM. Платформата на телекома включва ползването на облачни услуги при защитена интернет среда, в която се дава достъп на учениците само до определено съдържание, необходимо за учебния процес. "Виждаме, че децата ни вече са много активни в интернет, използват технологиите постоянно и смятаме, че е правилно техните дигитални умения да бъдат използвани в учебния процес", сподели по този повод Мирослав Петров, главен директор "Продажби" и член на УС на VIVACOM.

За първи Европейската комисия публикува през януари План за действие за цифрово образование, като България е изключително напред и бих се радвала и останалите държави членки да имат толкова инициативи, свързани с него. Това заяви еврокомисарят за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел. "Най-сигурният начин да се постигнат резултати в посока дигитализация е мобилизацията на всички нива. Министър Вълчев е новатор, вижда се разликата, той е един от най-активно работещите министри на образованието в ЕС. Бихме искали да привлечем повече студенти не само в IT-сектора, а и в хуманитарните науки. Когато говорим за кибер грамотност, нека не пропускаме сигурността, мрежата може да бъде и опасно място, подчерта Габриел.

Образованието не бива да се дели на дигитално и недигитално, а качествено и некачествено, качественото върви ръка за ръка с използването на технологиите. Образованието се води от хора, но има нужда от добра среда и инвестиция в учителите. Най-важното е инвестицията в хората и най-вече в учителите да се случва едновремено с инвестицията в училищната среда, заяви от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова.

Като за финал на дискусията организаторите обещаха да съберат и обединят добрите практики и те да бъдат изпратени до официалните институции като добри предложения и практики, свързани с развитието на образованието в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide