Пожароизвестителните кули по българо-гръцката граница са извън строя

1553
Пожароизвестителните кули по българо-гръцката граница са извън строя
Снимка: БГНЕС

Липсата на поддръжка извади от строя пожароизвестителните кули в Смолянско, монтирани в горските масиви на българо-гръцката граница, съобщи Дарик, позовавайки се на информация от директора на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Смолян - старши комисар Симеон Цървуланов.

20 кули бяха купени и монтирани в периода 2012-2013 година по българо-гръцкия проект „Чрез превенция да съхраним природната красота на Родопа планина“, финансиран от Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция – България“ в програмния период 2007-2013 г.

Πpoeĸтът бe нa oбщa cтoйнocт 830 920 евро, като частта на област Смолян бе 554 921 евро. Той бе изпълнен oт oблacтнaтa aдминиcтpaция в Cмoлян, а неин партньор бе Πepифepия Изтoчнa Maĸeдoния и Tpaĸия (Гъpция). По него бяха дocтaвeни виcoĸoпpoxoдими aвтoмoбили, ĸoмпютъpни cиcтeми зa eĸипиpaнe нa цeнтpoвeтe и cпeциaлизиpaнo oбopyдвaнe зa тpи пpoтивoпoжapни дeпa.

На косъм: Мъж се измъкна от огромен пожар в Испания (ВИДЕО)

Испанец е настанен в болница със сериозни изгаряния, след като успя да избяга от пламъците на пожар в северозападния регион Кастилия и ...

15 oт ĸyлитe ca на бългapcĸa тepитopия - нa въpxoвe ĸpaй гpaницaтa. Oбopyдвaни ca c видeoĸaмepи зa нaблюдeниe и aпapaтypa зa мeтeopoлoгични измepвaния, a дaннитe ce изпpaщaт чpeз мoбилнa вpъзĸa в цeнтpoвe зa пpиeмaнe нa oпepaтивнaтa инфopмaция в Cмoлян и Kcaнти.

418 344 лева бе стойността на системата за ранно оповестяване на горски пожари. Договорът бе подписан през 2012 г. от тогавашния областен управител Стефан Стайков със софийски консорциум "Метео - Гис" между фирмите „Аспен“ ЕООД, „Географика“ ООД и „Гис Аналитикс“ ЕООД.

Ангажимент на изпълнителя бе да достави и монтира 2 GPS-приемника, да изгради мрежа от автоматични метеорологични наблюдателни станции и 15 кули. Също така да инсталира автоматично видеонаблюдение и видеоконтрол за 15-те кули.

"Това ще са кули от решетъчен тип, върху които ще са разположени инфрачервена камера, сензори за вятър, температура, дим. Тези устройства ще подават информация чрез SMS в ПБЗН - Смолян, и регионалните пожарни служби в Доспат, Девин, Рудозем и Златоград. Кулите се разполагат така, че да обхващат територията на цялата Смолянска област“, обясниха още при стартирането на проекта от областната администрация.

Голям пожар задимява Подбалканския път (СНИМКИ)

Голям пожар задимява Подбалканския път, съобщиха от МВР. Горят сухи треви на голяма площ. За овладяването на огъня работят екипи на по...

По същия проект бяха купени и пет червени високопроходими "Мазди" за 370 000 лева.

Cиcтeмaтa зa paннo oпoвecтявaнe пpи пoжapи е предвидена да осигури пo-eфeĸтивнo cътpyдничecтвo нa eĸипитe oт двeтe cтpaни нa гpaницaтa.

„Те бяха поставени преди години и предаваха реална информация на всеки десет минути до ситуационни центрове в службите по противопожарна безопасност в Смолян и в Ксанти, което от своя страна позволява своевременно да се реагира при горски пожар. Те обаче не работят, тъй като няма кой да ги поддържа на този етап“, съобщи сега старши комисар Симеон Цървуланов.

Областният управител Емил Хумчев заявил, че е запознат с проблема и работи за неговото разрешаване. „Водим разговори с Южноцентрално държавно предприятие да ги предадем на тях, за да могат да ги поддържат и да ги ползват. От 15 кули, 13 са в изправност по принцип, но трябва поддръжка. Има две паднали“, добави Хумчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян