Приеха най-големия бюджет в историята на община Смолян

4540
Приеха най-големия бюджет в историята на община Смолян
Снимка: Анита Чолакова

Местният парламент на Смолян прие бюджет на стойност почти 54,4 млн. лева - най-големият бюджет в историята на общината. Държавно делегираните дейности са на стойност 26,2 млн. лева, а местните – 28,1 млн. лева. Дискусията преди приемането му продължи над три часа, като най-ожесточен беше спорът между двамата финансисти от управляващите и опозицията.

Според кмета на Смолян Николай Мелемов проектът на бюджета за 2020 г. е балансиран на основата на изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите за управление на публичните финанси.

"Бюджетът отговаря на всички изискванията на Конституцията и законите на Република България. Той осигурява средства за всички сфери на нашия живот – образование, здравеопазване, социални дейности, спорт и т.н. В последните години, откакто аз съм общински съветник - от 2007 г. насам, това е най-големият бюджет, с 6 млн. лева повече от миналата година. Най-големият дял в него е на образованието - 16 млн. лева, миналата година беше 14 млн. лева", поясни Стоян Иванов (ГЕРБ).

Той посочи, че през тази година увеличение на общинския дълг няма да има. "Ще бъдат платени 832 000 лева главница и 365 000 лева лихва по инвестиционния заем, завещан ни от колегите от "Визия за България". Важно е да се знае с какви задължения влизаме в 2020 година", каза Иванов. И уточни, че остатъкът от инвестиционния заем, който община Смолян ще плаща до 2028 година, е 7,5 млн. лева. Има един безлихвен заем от ПУДООС на стойност 1,1 млн. лева,  заем от фонд ФЛАГ на стойност 164 000 лева и безлихвен заем към Министерството на финансите от 2 925 000 лева, като тази година от него ще бъде погасен един милион лева. 

"За мен това е бюджет на стабилизирана мизерия, без никакви ясни приоритети и без никаква заявка за развитие на общината, защото приходите в този формат, в който ги виждаме вече 8 години, няма как да се състоят", заяви Виолета Бояджиева (БСП).

По думите ѝ, проектобюджетът е нереалистичен, а лошото не е в това, че има общински дълг, защото всички имат общински дълг, а това, че няма икономическо развитие в общината.

"Лошото е, че общината всеки ден се свива и не можем да очакваме никакво развитие. Хората напускат тази община, така че нашите приходи занапред само ще намаляват. И за да имаме някаква малка светлина аз като човек от конструктивната опозиция ви съветвам да се ангажирате с един сериозен и смислен дебат в НСОРБ за т.нар. финансова децентрализация. Трябва да се разисква сериозно въпросът за това част от данъците, които се плащат от населението, да бъдат преотстъпени на общината. 2% са достатъчни, за да променят картината", смята Бояджиева.

"Миграцията е заради вас, заради инвестиционния кредит, който оставихте, заради договора с "Титан" – услуга за сметосъбиране, която трябваше да струва 1 милион лева, а сега струва 5 милиона лева, защото я вързахте с минималната работна заплата. Вие оставихте това наследство с огромни кухи приходи. През 2011 г. оставихте 24 млн. лева задължения. Как ще говорите вие за стабилизация и разпад?!", контрира Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян