Снайперист с 10 г. стаж: Три дълбоки вдишвания и на четвъртото си готов да стреляш (СНИМКИ)

26389
Снайперист с 10 г. стаж: Три дълбоки вдишвания и на четвъртото си готов да стреляш (СНИМКИ)
Снимка: Анита Чолакова

Три дълбоки вдишвания успокояват сърдечния тонус. На четвъртото вече тялото е абсолютно спокойно и си готов да стреляш, независимо какво се е случило преди това. За да успееш да уцелиш мишената, трябва да се изолираш изцяло от другия си живот. Мозъкът е абсолютно спокоен, не протича никаква мисъл. Абстрахиран си от абсолютно всичко и на 100% съсредоточен. Това разказва ефрейтор Слетлозар Палчев от 101-ви алпийски полк.

Той е на 31 години, от Смолян е и от 10 години е снайперист. Казва, че съдбата го е повела към тази професия, не е била детската му мечта. Според него най-важното за един снайперист е да изпълни задачата си, без значение какво ще му коства това.

Тази седмица той, заедно с деветима негови колеги от полка, както и още 10 военни от Тексас, провеждат съвместно обучение за снайперисти в Смолян. Днес за учението бяха подготвени три центъра, на които военните показаха уменията на снайперистите от двете партньорски държави.

"Демонстрирахме лично оборудване, маскировка и упражнение за памет. Показана беше стрелба по двойки с коригиране на огъня и как след изпълнение на военна задача в сграда снайперистите се спускат от нея по способа алпийски рапел и заемат нови позиции с реална стрелба", обясни капитан Светослав Колев, командир на Пета алпийска рота, който със заповед на шефа на Сухопътни войски е назначен за ръководител на курса.

"Целта на учението е нашите и българските снайперисти да можем да се изправим срещу всяка заплаха заедно, при всякакви обстоятелства", заяви капитан Калвин, командир на първа кавалерийска дивизия в Тексас. Той заяви, че са много топло посрещнати, чувстват се добре в Смолян и им е много приятно, само снегът ги затруднява, тъй като в Тексас е много топло.

По думите на полковник Димитър Кацаров – командир на 101 алпийски полк в Смолян, Родопите са отлично място за подготовка, защото снайперистът трябва да бъде добре маскиран и незабележим.

"Планината предоставя чудесни възможности за изпълнение на тези тактически задачи, за да може той да се придвижва по местността, да изпълнява задачи и да се оттегля незабелязано след изпълнението им", обясни Кацаров и добави, че част подръчните средства, които използват за изработка на гилитата (маскировъчно облекло – б.р.), са взети от местността и са съобразени с нея. Някои от снайперистите изготвят сами костюмите си, други пък си поръчват от сайтове, за да са добре маскирани.

"Един снайперист трябва да притежава комплекс от качества, за да може да отговори на големите изисквания, които ние предявяваме. Най-важните са отлична физическа и теоретична подготовка и перфектно владеене на оръжието. Аз се радвам, че ние имаме много подготвени и сериозно мотивирани момчета. Те буквално горят в тази професия. Доста от тях получават полагащото им се развитие, като заемат по-високи позиции. В момента имаме доста снайперисти, които са командири на отделение и за нас ценното е, че те отлично ръководят дейността на снайперистите, които са им подчинени", каза още полк. Кацаров.

Окомплектовката на полка в Смолян е над 90% за тази длъжност.

"Като цяло комплектоването на полка е много добро. С конкурсите нямаме проблем. Има достатъчно желаещи да влизат в армията. Миналата година назначихме 40 военнослужещи, по-миналата - 80. Сега стартира конкурс за набиране на граждански лиза за военна служба. Със заповед на министъра на отбраната за Смолян има определени 10 места. Само в първия ден от обявяването на конкурса 9 лица са подали документи за кандидатстване за войници, а срокът е до 10 март", допълни той.

На въпрос как може да издържат дълго време в студа - неподвижни и измръзнали, полк. Кацаров отговори, че момчетата са професионалисти и знаят как да се обличат. "Те знаят, че трябва да са с термо бельо, с леки, скъпи, но топли дрехи, за да имат свобода на движенията. Един снайперист може цял час да стои на една позиция без да помръдне и да изпълни задачата си", категоричен е командирът. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян