X
 
 

Свлачището на Смолян било като болен от рак с метастази

877 0
photo of Свлачището на Смолян било като болен от рак с метастази
Снимка: Actualno.com
Свлачището между Смолян и Мадан е сравнено от проф. инж. Божидар Божинов с болен от рак с метастази, затова всичко трябвало да се реже. Ученият е професор по геотехника в Минно-геоложкия университет от 1983 г. досега.

За него шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов каза, че е „Мерцедес“-ът в укрепването на свлачища“. Проф. Божинов е привлечен към екипа на доц. Стефчо Стойнев , който ръководи назначената от Атанасов комисия със задача да даде становище за проблема и справянето с него.

Пред журналисти в Смолян вчера (2 април) той съобщи, че минават на етап проектиране и изпълнение. В пресконференцията участваха проф. Стойнев, инж. Атанасов, областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов.

Но изпълнението ще започне паралелно с проектирането. Причина за това по думите на проф. Божинов е, че вече е ясна концепцията за укрепването.

Първата мярка е да се свалят множеството страшно надвиснали скали в зоната на свлачището, които така или иначе ще паднат. Те трябва да бъдат премахнати, за да не застрашат живота на работещите екипи.

Втората мярка е да се затворят огромните зейнали пукнатини. Те ще се запълват с цименто-пясъчен разтвор.

Пускат заобиколен път заради свлачището Смолян-Мадан

При добри метеорологични условия следващата седмица ще бъде пуснат обходен път през село Влахово, който да обезпечи трафика в района на...

„Знаем какво трябва да се прави, знаем технологията, имаме и необходимата геоложка информация. Пътят, по който трябва да минем, ни е известен. Само, че тук трябва да се пипа много предпазливо, за да не причиним по-голяма вреда“, посочи професорът.

Той допълни, че ще се работи при непълна проектна готовност, защото стандартното проектиране изисква много време за съгласуване, а експертите искат това време да се спести.

Битката със свлачището е като война – когато тя започне, никой не чака мнението на ОВОС-а“, обобщи той.

Работата по укрепването на най-голямото в историята на републиканските пътища срутване ще започне веднага след Великденските празници – с обрушване на опасните блокове и запълване на пукнатините.

Укрепителните силови конструкции ще се правят след това.

Дават 553 хил. лв. на Смолян да изгради дневен център за хора с деменция

553 хиляди лева дава Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) на община Смолян да изгради Дневен център за подкрепа н...

Никой не можа да се ангажира със срок. Проф. Стойнев само отбеляза, че ще е по-малко от първоначално заявените 7-8 месеца. При всички положения обаче главният път няма да се отваря заради опасност за преминаващите хора и автомобили.

Експертите искат да се запази падналата на пътя скална маса, защото играе ролята на контрафорс – подпира тръгналите да се свличат пластове отгоре. Според тях съществува риск от нови срутвания на огромни маси, които може да разрушат пътната настилка и да запушат реката.

„Пътят не може да бъде пуснат в експлоатация. Изключително опасно е. Освен, че трябва да мислим за хората, които трябва да пътуват, не ми дава покой и това, че нашите хора трябва да застанат долу с машините, за да укрепват. Всички сътресения, които може да се случат, са много опасни. Аз трябва да мисля за хората. Затова технологията на укрепване е изключително важна - никакви сътресения и никакви излишни действия не трябва да бъдат правени, които да провокират тези надвиснали милиони тонове камъни отгоре“, обобщи шефът на АПИ.

И той, и експертите са убедени, че е правилно решението да се изгради бай-пас път през Влахово.

Обясни, че са планирали много по-бързо изграждането му, защото бил замислен като макадамов (Временен, чакълиран път. Това е тип пътно строителство, което се прави по метод на шотландския инженер Джон Лудън МакАдам от около 1820 г.- б.а.). Впоследствие, предвид състоянието на срутището и трудността с него да се справят скоро, било решено да се направи асфалтиран обход. Той е с ширина от 6,50 до 8 метра и вероятно по него ще минават не само леки, а и товарни коли до 12,5 тона. Решението обаче за това какви автомобили ще пуснат е на проектантите.

Пробиха алтернативното трасе, заобикалящо свлачището на пътя Смолян-Мадан

Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, което затвори главен път Смолян-Мадан в района на село Тикале, е пробито. Това съобщи...

Изграждането му е финансов ангажимент на държавата, но впоследствие ще го прехвърлят на община Смолян.

„Ние не сме губили и една минута, за да се осигури обходен път“, подчерта инж. Атанасов.

Юлиян Инджов – изпълнител на обходния път: Ние правим обходния път, а „Трейс“ ще отстрани последиците от срутището

Самото строителство на обходния път е много по-лесната част. По-трудно е да се намери административният път за започване на работата и завършването й. Не искам да критикувам законодателството в България, но то е променяно многократно и пак трябва да се променя според мен. Такива казуси като този, не са описани в законодателството както трябва, категоричен е собственикът на фирма „ИСА 2000“ Юлиян Инжов – изпълнител на обекта

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

Основната пътна артерия, свързваща град Трън с областта, е затворена. Активизирало се е свлачище на входа на града, съобщи областният у...

„Сигурно много хора се питат защо точно аз го правя обходния път. По принцип него най-бързо можеше да го прави една от двете фирми, които участват в консорциума по поддръжка на републиканските пътища на територията на област Смолян - моята фирма и фирма „Трейс“. Изборът е направен от щаба по бедствия и аварии. Работата горе-долу е разпределена така, че ние да свършим обходния път, а фирма „Трейс“ отстрани последиците от срутището. Считам, че и двете фирми ще си свършат работата така, както изискват правилата“, допълни Инджов.

Той каза, че бай-пасът е с дължина общо 3 040 метра. Старата част е около 2 км - от главния път във Влахово до билото.

„Тези 2 км трябва да се разширят, да се подобрят кривите и да се изградят подпорни стени, за да не съборим някоя къща, като тръгне тежкото движение. Ще бъдат изградени около 1600 метра подпорни стени само през селото, което означава около 3000 кубика бетон. Ще се извършат изкопи в скални почви около 15 000 кубика, изкопи в тежко земни почви около 8000 кубика. Ще се положи трошено-каменна настилка около 10 000 кубика. Само асфалтът, който ще се положи на тези 3 км е около 6000 тона. Ще трябва да се монтира предпазна ограда и парапети, за да се осигури безопасността на движението - около 2 000 метра. И едва когато се сложи маркировката и указателни знаци, чак тогава трябва да се направи комисия, която да приеме свършената работа и да пусне движението“, отбеляза Юлиян Инджов.

Той смята, че реалистичен срок всичко това да стане е веднага след празниците, между 12 и 15 април.

„Можем да разчитаме, че обходният път ще бъде готов за работа на приемателната работа. Ако нямат забележки, най-вероятно ще бъде пуснат“, допълни той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.