Възстановиха Дяволското гърло след бедствието, но пътят до Триград още е непроходим

7979
Възстановиха Дяволското гърло след бедствието, но пътят до Триград още е непроходим
Снимка: Владимир Солаков

Възстановена е вече напълно пещерата Дяволското гърло край девинското село Триград след бедствието от началото на декември месец, съобщи Владимир Солаков от туристическо сдружение „Орфей“. Пътят до нея обаче все още е непроходим.

Пещерата почти изцяло бе потопена при наводнението. Реката бе повлякла голямо количество дървен материал, който е вкаран в залата. Запушен бе сифонът, вследствие на което цялата зала се бе напълнила с вода, пясък и боклуци.

"В един момент от налягането явно се е отпушило изведнъж, което е предизвикало нещо като водовъртеж. Оттам са пометени парапети, ел. инсталация, прожектори, туристическите площадки, пътеките, през които се минава – всичко“, разказа Владимир Солаков – председател на Туристическо дружество „Орфей“ – Девин, което стопанисва пещерата. Като вместимост залата е толкова голяма, че би могла да побере храм-паметника "Св. Александър Невски", само няколко метра от кулата ще останат. "Водата е покривала около 80% от целия й обем“, каза още Солаков.

След като отстрани щетите, организацията, която стопанисва туристическия обект, е взела решение да подпомогне развитието на туризма в село Триград като изгради няколкометрова и единствена по рода си статуя на митичния тракийски жрец - Орфей, който приспива с вълшебната си музика Пазителя на подземното царство - триглавото куче Цербер.

Статуята ще бъде издигната на висок връх над село Триград, за да напомня на поколенията, че именно в България и в село Триград Орфей е слязъл в подземното царство, за да върне любимата си Евридика в света на живите.

Пътят до селото обаче все още не е пуснат.

Припомняме, че преди повече от месец пропаднаха два участъка от пътя към Триград. Единия успяха да го укрепят временно с насип, но втория не можаха да го възстановят. Той е двулентов, с дължина близо сто метра. Срутена е част от едната лента, а под другата зее огромна яма. Част от асфалта буквално виси във въздуха. От двете страни на пропадането има забранителни знаци, но с леки коли някои преминават на своя отговорност, други оставят автомобилите си преди срутването и се прехвърлят пеша до отсрещната страна към друга кола.

В края на миналата седмица новият областен управител на Смолян Емил Хумчев направи оглед на засегнатите участъци заедно с директора на ЮЦДП  инж. Здравко Бакалов и кмета на Девин Здравко Иванов.

Според Хумчев единственият възможен вариант за осигуряване на временен  алтернативен достъп за жителите на Триград, след започване на ремонта на пострадалите участъци, е през село Ягодина.

Областният управител получил уверение от директора на ЮЦДП, че обходният участък ще бъде разширен и подобрен максимално, за да може да се преминава с високо проходими автомобили.

Той заявил, че вече е сформиран новият състав на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, която ще заседава тази седмица и се очаква да бъдат отпуснати средства за възстановяването на  достъпа до Триград, също така и за ликвидиране на другите щети от пороите в края на миналата година.

Жителите на Триград се надяват до 1-ви април, когато започва туристическият сезон в района, нормалният достъп до селото да бъде възстановен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян