Център за психо-социална рехабилитация откриват утре в Плевен

6493
Център за психо-социална рехабилитация откриват утре в Плевен
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов
Първият Център за психо-социална рехабилитация в Плевен ще бъде открит утре, 15 ноември, в парк „Кайлъка”. Той ще използва методики и програми за иновативни психично здравни услуги за хора с психични разстройства. В него ще бъде приложен европейският модел психиатрия „Без ключ”. Лекарският екип ще бъде мултидисциплинарен. Това съобщиха днес д-р Пламен Атанасов, мениджър на Центъра, и д-р Камелия Дочева - управител.

„Освен Център за психо-социална рехабилитация, в базата ни в Кайлъка ще има и защитено жилище и дневен център. Там ще се предоставят услуги, които са много по-различни от това, което получават в момента  хората с психични разстройства. Психиатричната помощ у нас се осъществява повече по т.нар. чисто медицински модел – с активно медикаментозно лечение. В част от държавните психиатрични болници болните са в изолация. Овладяват се острите симптоми на психичните заболявания. Но след това не се извършва психо-социална рехабилитация, а тя е много важна за реинтеграцията на тези болни в обществото. След стабилизирането на пациентите те се изпращат в къщи – близките им обаче не могат да се справят с необходимите специализирани медицински грижи. С нашия център искаме да запълним точно тоя вакуум в системата на здравеопазването. Следваме европейските регламенти и създаваме нов модел и методика за психично-здравна помощ”, поясни д-р Атанасов.

Местата в психиатриите намаляват прогресивно

От 20 години насам местата за лежащно болни в психиатричните болници непрекъснато намаляват. През този период са съкратени 140 такива л...

Той допълни, че в момента най-чести са посттравматичните стресови разстройства. Те обикновено са резултат от свръхнатоварвания на работното място в комбинация със сериозни лични ангажименти, семейни кавги и др. Хората с такива растройства се затварят в себе си – изолират се и от обществения живот, и от близките си хора. Психичните разстройства могат да бъдат дълготрайни – това е голям проблем за обществото, твърди д-р Пламен Атанасов.

„Терапевтичната среда, която ще създадем в Центъра, ще е от домашен тип със всички удобства, за да създадем уют за пациентите, които ще бъдат при нас на денонощен режим. Обстановката при нас няма нищо общо с болничната. За съжаление Здравната каса не финансира болничните услуги за психиатричната помощ – те се финансират от Министерството на здравеопазването. Засега пациентите ни ще трябва да заплащат услугите. Търсим начини да намалим цените до възможния минимум. Надяваме се здравното министерство догодина да промени методиката за финансиране и в нея да има място и за психо-социалната рехабилитация. Тогава нашите услуги ще станат безплатни за пациентите”, допълва д-р Атанасов.    

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители