Готвят дванадесети празник на пелина в Змейово

841
Готвят дванадесети празник на пелина в Змейово
Снимка: Община Стара Загора
Змейовци вече се готвят за най-очаквания празник в селото - Празника на пелина. И тази година местни производители ще предложат на любителите на еликсира бял и червен пелин, направен по тайна рецепта. Тази година празникът ще бъде на 22 декември. По традиция организаторите от местното читалище “Пробуда - 1928” подготвят и изложба на подходящи ястия и предмети, свързани с напитката. Специално жури ще определи кой е най-големият майстор в правенето на пелин, а за най-добрите ще има награди.

За доброто настроение на участниците и гостите на празника ще се погрижат фолклорна и певчески групи от села и градове от общините Стара Загора, Казанлък, Раднево и Нова Загора, както и оркестър „Липите” от Стара Загора и дует Кожухарови.

Празникът е дванадесети поред от 2007 година насам. Догодина традицията за приготвяне на пелин в Змейово ще навърши 100 години. Тайните за направата на хубав пелин се предават, а жителите на Змейово ревниво ги пазят и стриктно спазват завещаните от старите майстори правила, за да се съхрани автентичният вид на змейовския наложен пелин. Познавачи твърдят, че за вкуса на напитката от Змейово голямо значение има надморската височина от 422 метра, на която се отглежда гроздето и растат билките, които се използват за приготвянето й.

В центъра на селото има паметна плоча на основоположника на организираното научно производство на пелин Стоян Найденов, който е един от първите носители на Държавен диплом за производител на вино и пелин, издаден от Камарата по лозарство и винопроизводство в Плевен от 1919 г.

Пелинът е стара българска напитка с приятен слабо горчив вкус богат на плодови и билкови аромати. Наложеният пелин се приготвя по време на гроздобера от ферментиращо вино, към което се добавят различни плодове, пелин и други билки, наредени на пластове. Наложеният пелин, какъвто е змейовският, е по-труден за производство. Обикновеният се приготвя на основата на готово вино и билкова смес, която може да се купи дори в аптеките, които предлагат билки и билкови продукти

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители