100 доброволци в мисия "да спасим Рила"

5551
100 доброволци в мисия "да спасим Рила"

Пожарът над Рилски манастир в Рила планина, избухнал вчера след обяд, се разраства.

От днес в борбата с огнената стихия помагат и два вертолета Ми-17 от Военновъздушните сили извършиха днес, съобщиха от министерство на отбраната. Те са извършили 28 захода и изхвърлиха 80 тона вода в продължение на над 6 часа над района на пожара в Рила.

Модулна група от поделението в Благоевград също се включила в гасенето на пожара в местността Бели бор – "Рилска света обител". В групата са включени 35 военнослужещи и 4 машини. Тя се ръководи от майор Костадин Бърдарски.

Към 11 часа днес по билната част, обхваната от огъня на 2300 метра надморска височина, излезе вятър. Той натика огъня, обхващал до сега алпийската тревиста част в гората. За щастие, вятърът подгони огъня в посока обратна на Рилския манастир. Огнищата на пожара са две, намират се на около 2 км едно от друго. И двете обаче слязоха надолу към гористата част с иглолистна растителност. Гори средната част на било Бричебор, заключено между Илийна река и Рилска река. Вятърът свали пожарът в гората, за щастие от страната на Илийна река.

Десният фронт на пожара, гледан от Илийна река пуши подобно на вулкан, хеликоптерите се губят в дима. Пламъците обхванали сутринта към 30 дка, вече са се разпространили върху три пъти по-голяма площ.

В щаба, разположен при събирането на реките Илийна и Рилска към 10.30 часа пристигна и комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН. Поради разрастването на пожара към 12.00 часа бе взето решение спешно да бъде осигурен мощен булдозер, който да започна направата на път към пожара и просеки.

След като отлетяха до авиобаза Крумово по обяд днес, за да заредят с гориво, двата хеликоптера се връщат, за да продължат гасенето от въздуха. Всеки един от тях изсипва върху огъня по 2 000 литра вода, която пълнят от водоема в град Рила. Огъня гасят от земята и над 120 души - войници, огнеборци, служители на горите, доброволци и др.

По решение на Оперативния щаб в действията за овладяване на пожара утре ще бъдат допуснати до 100 доброволци. Те трябва да бъдат физически здрави и по възможност да са преминали планинско обучение или курсове по ориентиране, съветват от МВР. Те трябва да са подходящо екипирани – облечени с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и цели високи обувки. Със себе си доброволците трябва да носят раница с вода и суха храна за един ден, слънчеви очила, шапка, фенерче и ръкавици. Желаещите да участват в погасяването трябва да се явят в 5 часа сутринта на отклонението за Рилски манастир при р. Илийна. Преди да бъдат прикрепени към гасаческите групи, те ще преминат първоначален инструктаж за безопасна работа.

По информация на МВР около 150 дка сухи треви и храсти са обхванати от огнената стихия. Силно пресеченият терен и липсата на пътища затрудняват работата на огнеборците и правят невъзможно използването на пожарна техника. Днес на терен са работили общо 160 пожарникари, военнослужещи, горски работници и доброволци. През целия ден помощ на наземните екипи са оказвали и два хеликоптера. Очаква се утре в гасеческите действия да се включат най-малко 500 човека. На място вече е осигурена високопроходима и тежка верижна техника. До локализирането на пожара районът след разклона за реката, ще бъде с ограничен достъп.

Редактор: Георги Иванов

Изключително тежка е ситуацията с пожара в местността „Бели бор” в Рила

Изключително тежка е ситуацията с пожара в местността „Бели бор” в Рила планина, но се работи усилено по гасенето. Това каз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com