1200 нелегални бежанци са опитали да избягат от България към Европа

32905
1200 нелегални бежанци са опитали да избягат от България към Европа

Общо 6400 нелегални емигранти са били задържани от властите от началото на годината. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите на Лазаров от задържаните бежанци 1200 души са направили опит да нелегално страната. Лазаров подчерта, че България изпълнява ангажиментите, които е поела към Европейския съюз, и доказателство за това са точно задържаните 1200 бежанци, които са опитали да продължат към други страни-членки на ЕС.

Шулц: Германия трябва да приема повече бежанци

Разпределението на бежанците между страните в ЕС трябва да е по-справедливо и Германия трябва по-активно да приема бежанци, зави презид...

„Това са допуснати нелегални граждани, които са подали документи за придобиване на бежански или хуманитарен статут, и след това са направили опит да напуснат територията на страната ни”, отбеляза главният секретар на МВР, цитиран от Агенция "Фокус". Директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Захарин Пенов добави, че по-голямата част от задържаните нелегални емигранти на изход от България са най-вече на границата със Сърбия. Пенов отбеляза, че тези граждани се предават обратно на Държавната агенция за бежанците.

„Има установени и такива лица, които се опитват да направят логистика и да изкарат нелегалните граждани от страната ни”, посочи още директорът на ГДГП.

По отношение на контрола на границите главният секретар на МВР отбеляза, че при сегашния режим се задържат почти 100 процента от нелегалните емигранти, като при този режим, това са единствените възможни действия. Българо-турската граница се охранява от над 1300 служители на "Гранична полиция", като в това число се включват интегрирано наблюдение, има два хеликоптера и други технически средства.

„Ако се вземе политическо решение и се премине към невъзможност нелегални граждани да преминат границата, имаме съответните структури това да бъде направено. Трябва да има обаче политическо решение”, обясни Лазаров.

Ангел Найденов: Бежанският поток се увеличава, но нека не изпадаме в истерия

Очевидно е, че продължава бежанският поток, който не намалява, а се увеличава. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Ангел...

По отношение на охраната върху бежанските центрове Лазаров обясни, че охраната в домовете от открит тип за бежанци се осъществява от жандармерията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com