141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

33186
141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Навършват се 141 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола, пише БГНЕС.

Годишнината ще бъде отбелязана с възпоменателни прояви в цялата страна.

В столицата от 17.00 до 17.30 часа ще бъде отслужена панихида в храм „Света София”. От 17.40 до 18.00 часа ще се проведе литийно шествие по маршрут от храм „Света София” по ул. „Московска” до паметника на Васил Левски. От 18.00 часа ще се проведе възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски. Заради информациите за очаквани протести и безредици, ще бъде засилено полицейското присъствие, въведен е специален пропускателен режим.

Гражданите ще могат да преминават през два пропускателни пункта за възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата, каза Красимир Димитров, директор на Дирекция „Обществен ред, отбранително-мобилизационна подготовка и защита при бедствия” към Столична община, във връзка с провеждането на възпоменателна церемония по повод 141-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. „Гражданите ще могат да минават през два контролно-пропускателни пункта – между булевардите „Кн. Ал. Дондуков” и „Васил Левски”, както и между ул. „Оборище” и бул. „Васил Левски”. Движението за автомобили ще бъде спряно в 15.00 часа. Очаква се движението в района да бъде затруднено. Официалните лица ще бъдат пропускани през ул. „Московска”.

„Въведена е организация по ул. „Московска” във връзка с планираното литийно шествие, което ще започне от храм „Света София” и ще продължи по ул. „Московска” до паметника на Васил Левски, като след приключване на официалната част от възпоменателната церемония ще бъдат проведени шествие и митинг на ПП „Атака”, допълни той. „Няма информация за участие на футболни фенове в шествие. Най-вероятно привържениците на ПФК „Левски” ще поднесат цветя , както всяка година към 12.50 часа, така че не се очакват проблеми. Няма информация за пристигащи автобуси от провинцията, по повод шествието”, каза още Димитров.

Във връзка с обезпечаване сигурността на церемонията-поклонение по повод 141-та годишнина от гибелта на Васил Левски, която ще се проведе на 19 февруари 2014 г. от 18.00 ч. пред паметника на националния герой, Националната служба за охрана (НСО) напомня на представителите на средствата за масово осведомяване, че могат да разположат наличната си техника в района на провеждане на мероприятието на бул. „Янко Сакъзов“ пред Посолството на Чешката република до 16.00 часа. След този час екипи с техническо оборудване няма да бъдат допускани в района. Движението ще се осъществява по бул. „Дондуков“ и ул. „Кракра“. Служителите на Национална служба за охрана ще изискват от представителите на медиите, които отразяват събитието, представяне на актуална журналистическа карта. Стажанти без документ за принадлежност към съответната медия няма да бъдат допускани.

Столична община въвежда организация на движението във връзка с възпоменателната церемония. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства както следва:

От 08.00 до 19.15 часа на:

- северната част на пл. „Св. Ал. Невски” и да се закрият базарите за художествени произведения;

- ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;

- бул. „Янко Сакъзов” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”;

- ул. „Дунав” между пл. „Св. Ал. Невски” и ул. „Московска”.

От 14.00 до 19.15 часа на:

- бул. „Васил Левски” между ул. „Оборище” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”;

- ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;

- ул. „11-ти август” между бул. „Кн. Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”.

Да заслужим Левски

Не съм сигурна, че заслужаваме Левски. Не България или българите по принцип. А ние. Ние, които живеем днес, тук и сега.Левски е величин...

От 15.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:

- бул. „Васил Левски” между ул. „Оборище” и бул. „Кн. Ал. Дондуков”;

- бул. „Янко Сакъзов” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски”;

- ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”;

- ул. „11-ти август” между бул. „Кн. Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;

Обособяват два пропускателни пункта за възпоменателната церемония за Левски в столицата

Гражданите ще могат да преминават през два пропускателни пункта за възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицат...

- ул. „Дунав” между пл. „Св. Ал. Невски” и ул. „Московска”.

От 15.00 до 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по:

- бул. „Васил Левски” при бул. „Цар Освободител” посока ул. „Оборище”, с изключение на автобусите от линии №№ 9, 280 и 306;

- бул. „Янко Сакъзов” при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” /посока ул. „Кракра”/, с изключение на трамвайните мотриси от линии №№ 20, 22 и 23;

- ул. „Врабча” при ул. „Дунав”, посока бул. „Васил Левски”.

От 15.00 до 20.30 часа на 19.02.2014 г. частично се променят маршрутите на тролейбусни линии №№ 1, 2, 4 и 11, както следва:

В Димитровград откриха паметник на Левски

В Цариброд, или Димитровград, Сърбия, бе открит паметник на Васил Левски. Това съобщи историкът проф. Божидар Димитров, директор на Нац...

- Тролейбусни линии №№ 1 и 2 от бул. „Васил Левски” обратен завой при кино „Одеон”, бул. „П. Евтимий” и по маршрута си;

- Тролейбусни линии №№ 4 и 11 - от бул. „Цар Освободител” по бул. „Васил Левски”, ул. „Ген. Гурко”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си, като тролейбусите от линия № 11 преминали в участъка между паметника на Васил Левски и Сточна гара в периода от време от 14.00 до 20.30 часа изчакват на Сточна гара.

Тролейбусите от линии №№ 1, 2 и 4, които остават в участъка от ж. к. „Х. Димитър” до ж.к. „Левски Г” ще се движат от ж.к. „Х. Димитър” по ул. „Ильо войвода” до ж.к. „Левски Г”.

ЦГМ ЕАД ще закрие местата в режим на платено паркиране.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за горепосоченото време.

Осигурява и полицейски пост на кръстовището бул. „Васил Левски” – ул. „Ген. Гурко” за извършване на ляв завой на тролейбусите от тролейбусни линии №№ 4 и 11 от бул. „Васил Левски” към ул. „Ген. Гурко”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com