15 хил. лева глоба за работа в екстремни условия в жегата

10206
15 хил. лева глоба за работа в екстремни условия в жегата

15 хил. лева глоба ще бъде налагана на работодатели, които не осигуряват достатъчно хладно помещение за работа или не предоставят достатъчно течности при работа на открито, предаде БНТ.

От Инспекцията по труда предупреждават, че ще бъдат безмилостни и че работодателите не могат да се надяват да обжалват актовете, защото само в 9% от случаите съдът отсъжда срещу наложената глоба.

Два рекорда, но най-горещо в Сандански - 37,3 градуса

Два положителни температурни рекорда са измерени днес - в Ново село и Драгоман. Най- топло обаче е било в Сандански, където са измере...

В Закона за безопасните условия на труд все още няма изрично посочена температурна граница, след която да трябва задължително да се прекъсне работа. Отговорността за това лежи на усмотрението на завеждащия охрана на труда.

За да не изостане работата в горещините законодателството е предвидило въвеждане на гъвкав режим на работното време, който избягва обедните и следобедните часове. "Температурата, която е в климатизираните помещения, пак е препоръчителна - не трябва да е повече от 10 градуса", пояснява Виолета Добрева - директор Дирекция "Безопасност на труда и контролна дейност", ГИТ.

"Глобите са по преценка на инспектора дали ще даде първо предписание или ще състави акт за административно нарушение. Размерът на глобата е от 1500 лв. до 15 000", каза Виолета Добрева.

При строежа на метрото в София е въведен следния режим на работа – при температура до 33 градуса по Целзий следва едночасова почивка, а при такава от 38 градуса – пълно спиране на работния процес.

Доказано: Високите изисквания в работата водят до депресия

Учените най-сетне стигнаха до извод, свързан с условията на труд, който за голяма част от работещите отдавна е много добре известен фак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com