48-годишен мъж спаси живота на двама души

2219
48-годишен мъж спаси живота на двама души
Снимка: Actualno.com/Боян Кърпачев

Кметът на симитлийското село Полето Иван Манчев изказа съболезнования и поклон пред роднините на Любомир, чиито бъбреци бяха дарени и вече функционират в двама души. От Александровска болница съобщиха, че бъбреците на Любомир са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност, предава 24 часа.

Единият реципиент е на 48 години от София и е на хемодиализно лечение от 4 години, а другият е на 42 години от гр. Пещера, на хемодиализно лечение от 2020 г. Избрани са с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

При 1000 чакащи: Пропаднаха трансплантациите на два бъбрека от донор

Прецедент у нас по време на донорска ситуация. Не откриха на кого да трансплантират два бъбрека от трупен донор, предава Bulgaria On Ai...

"Любомир беше уважавано и трудолюбиво момче. Винаги гледаше да помага на другите, въпреки че животът му не беше лек." Така кметът на село Полето Иван Манчев описва 48-годишният Любомир, който дори в смъртта си не спря да помага на другите.

Животът на Любо никога не е бил лек, но въпреки това той винаги се стараел да прави добро на хората, разказват негови близки. Несгодите и неволите по пътя му не успяват да пречупят доброто му сърце. Негови познати казват, че никога не са го видели да се скара с някой или да откаже помощ на изпадналия в беда. Помагал на родителите си, на брат си, както и на своите племенници, разказаха от община Симитли. Преди около година 48-годишният Любомир получава инсулт, а преди няколко седмици втори мозъчен удар покосява мъжа от село Полето. Лекарите в Реанимацията на Многопрофилна болница за активно лечение - Благоевград започват битка за живота му, но е вече късно. Любомир изпада в мозъчна смърт.

Така пред семейството му идва тежкия избор. След разговори с лекари, близките на Любомир се съгласяват и даряват органите му. От община Симитли изказаха най-искрените си съболезнования към семейството и близките на Любо. "Благодарение на Вас, частица от него ще продължи да живее! В най-трудния за Вас момент, Вие взехте най - хуманното решение, дарявайки органите му! Поклон пред паметта на Любо и дълбок поклон пред неговите роднини, за тежкото и трудно, но и много благородно решение, което вземат!", бе посланието на общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com