605 души у нас в последните години са се оженили 1 месец преди да умрат

2720
605 души у нас в последните години са се оженили 1 месец преди да умрат
Снимка: istockphoto.com

В последните 24 години има 605 случая, при които е подписван граждански брак от хора, които до един месец след това са умирали. Тази любопитна информация е изведена от министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, а му е поискана от депутатите Божидар Божанов и Надежда Йорданова – двамата от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Причината е получен сигнал за потенциални корупционни практики и имотни измами, включително свързани с дейността на Мартин Божанов – Нотариуса. Става въпрос за схема, свързана с недобросъвестни служители по гражданска регистрация, които забавят изготвянето и вписването на смъртните актове на лица, за да могат трети лица да сключат фиктивен граждански брак с цел имотна облага. Още: Зимна приказка: Бургазлии си казаха „да“ на ски в обилен снеговалеж (ВИДЕО+СНИМКИ)

За сравнение в периода от 1 април 1994 г., от когато е създадена базата данни, до 31 декември 1999 г. няма сключени бракове, при които месец след това да е умирал единият от съпрузите. 

На въпрос колко е общият брой длъжностни лица по гражданско състояние, които са изготвили актовете за сключен граждански брак при тези случаи на скоропоснтижна смърт, министърът е отговорил, че длъжностно лице по гражданското състояние на територията на общината е кметът на общината. Той може да възлага тази функция с писмена заповед на кметовете на кметствата и кметските наместници в населените места, в които се поддържат регистри на актове за гражданско състояние, както и на други длъжностни лица от общинската администрация.

Уточнил е, че в 294 населени места са съставени 605 акта за сключен граждански брак, при които единият от съпрузите е починал. Длъжностните лица по гражданско състояние, които са изготвили въпросните актове, са 422 на брой. Още: Олимпийска шампионка в булчинска рокля за 20 лв. Ето как изглежда (СНИМКИ)

Изчислено е, че средното време между датата на смъртта и датата на съставяне на акта за смърт в тези случаи е по-малко от ден.

На въпрос дали има случаи, при които актът за граждански брак е сключен след датата на смърт на лицето, но преди съставяне на акта за смърт отговорът на министъра е, че няма такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com