АЕЖ: Макар и без "господари", eфирът не трябва да се пълни с роби

6805
АЕЖ: Макар и без "господари", eфирът не трябва да се пълни с роби
Снимка: Нова ТВ

"Това че ефирът остава без "господари" не означава, че трябва да се напълни с роби", се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България по повод основните медийни проблеми през тази седмица.

Става въпрос за промените в политиката на сайта gong.bg след влизането във владение на новия собственик Кирил Домусчиев и прокуждането от телевизиите на предаването "Господари на ефира".

Куп журналисти напуснаха сайта Gong.bg, заради "редакционна намеса"

Редактори на сайта Gong.bg обявиха, че напускат сайта и остават да водят само спортното шоу по Дарик радио! Новината обяви продуцентът ...

Ето и цялата позиция на асоциацията:

Две медийни новини белязаха деня след европейските избори. Журналисти обявиха, че напускат сайта Gong.bg заради “неприемлива намеса” в редакционната политика. Продуцентът на спортно шоу Гонг Томислав Русев съобщи в ефира на Дарик, че той и колегите му няма повече да пишат за сайта в знак на солидарност с главния редактор Николай Александров, чийто договор е прекратен.

Според публикации, причината за раздялата с Александров, който е един от създателите на медията, са футболните му пристрастия, които не се нравят на новия собственик на Нова броудкастинг груп Кирил Домусчиев, който е и собственик на футболен клуб Лудогорец.

Пак в понеделник от предаването “Господари на ефира” обявиха, че шоуто няма да се завърне в ефир, след като преговорите с различни телевизии са завършили без резултат.

"Господари на ефира" се отказа от телевизионния ефир и го сменя с Интернет

Популярното телевизионно шоу "Господари на ефира" намери нов пристан, но извън телевизионния ефир - в Интернет. Това съобщиха от самото...

Показателно е, че въпреки високия рейтинг на предаването, то не успява да си намери място в големите телевизии. Това е поредно потвърждение за привидния плурализъм, който съществува в българската медийна среда, в която предавания с потенциал да създават проблеми със силните на деня не са особено желани.

Асоциацията на европейските журналисти – България посочва, че смяната на собствеността или ръководството на една медия не бива да създава напрежение в журналистите, които да се притесняват, че могат да загубят работните си места, тъй като не са симпатични на новите собственици, директори или на свързани с тях лица.

Това, че ефирът остава без “господари”, не означава, че трябва да се напълни с роби и като журналисти да останат да работят хора, които нямат право на собствени предпочитания, различни от тези на шефовете. В работата си журналистите трябва да се стремят да бъдат безпристрастни и обективни, но в личния си живот имат право, както на футболни, така и на политически пристрастия. Това е тяхно човешко право, а лишаването им от него ги превръща в безправни роби. Журналистите имат право и задължение да задават въпроси. Включително и такива, които не се харесват на хората с власт, най-вече такива. Отстраняването на журналисти заради лични предпочитания или заради въпроси, зададени в ефир или на вътрешно събрание на медията, създава среда на автоцензура, която е вредна за обществения интерес – а на този интерес трябва да служат на първо място медиите и журналистите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com