АЕЖ: Ректорът на СУ да каже подкрепя ли секситкия клип

1457
АЕЖ: Ректорът на СУ да каже подкрепя ли секситкия клип
Снимка: стопкадър

Бюрото на Асоциацията на европейските журналисти в България реагира на възмутителния клип на студентската телевизия Алма Матер, добил популярност в мрежата. 

Във видеото директорът на телевизията Башар Рахал приканва желаещите да станат известни на кастинг за нови лица, докато девойка с къса кожена пола му носи "кафенце" и "сметанка". Клипът завършва с похотливия поглед на Рахал върху задните части на момичето.

От АЕЖ излязоха с позиция, в която приканват ректорът на най-старото висше училище у нас проф. Анастас Герджиков, както и цялото ръководство на университета, да заяви дали подкрепя сексисткото видео. И ако е така - "има ли смисъл хилядите студентки в СУ да продължават образованието си, щом ролята им в живота ще бъде да носят кафенце и сметанка на мъжете?"

"Асоциацията на европейските журналисти-България е впечатлена от рекламния клип на студентската телевизия “Алма Матер” с участието на нейния директор, актьора Башар Рахал. Този клип само за 47 секунди показва какво журналистиката НЕ трябва да бъде. (В параграфа е използван сарказъм – б.а.)

“Престанете да правите глупави хора известни.” Все по-често чуваме този призив като критика на евтиното шоу, което предлагат все повече медии за сметка на качествената и критична журналистика и публицистика. Насочването на прожекторите към личности, които не са достойни и по никакъв начин не допринасят за благото на обществото, е все по-разпространено явление. Но това не е журналистика, това е неин антипод – създаване на шум и шоу често с цел да се измести фокусът от важните проблеми. За разлика от това, журналистиката има една-единствена мисия – да служи на истината и на обществения интерес, а не да прави занимаващите се с нея известни. Да бъдеш известен не може да е самоцел, а трябва да е резултат от други качества и упорит труд", пишат от АЕЖ.

"Точно това би трябвало да бъде ролята на един университет с традиции – да учи младите хора, че успехът е резултат от натрупване на знания и труд. В този смисъл, кампанията на телевизия “Алма Матер” е в пълно противоречие с мисията на висшето учебно заведение, издигайки като върховна ценност бързата слава.

И ако според авторите на кампанията, целта на журналиста е славата, не по-малко скандални са средствата за нейното постигане. Те могат да бъдат обобщени с два термина: раболепничене и сексизъм. Според видеото известен се става, като угодничиш на шефа (този в по-силна властова позиция), а единствената роля на жената и пътят й за развитие в кариерата е да обслужва ръководителя мъж и да приема неговото непристойно и сексистко поведение.

С пошлостта си, въпреки оправданието, че бил проява на “сарказъм”, както написа Башар Рахал в мрежата, клипът е удар срещу образа на Софийския университет. Лоша реклама има, особено когато маркетинговият продукт промотира откровено сексистки практики в областта на публичното образование и разходва обществени средства.

През своята 130-годишна история СУ винаги е обучавал елита на нацията, каймака на обществото или, както се казва на френски “Crème de la crème” (буквално сметаната на сметаната).

Преподаватели от ФЖМК за клипа със "сметанката": Журналистиката не е шоупрограма

Преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет излязоха с отворено писмо по повод секситския ...

Очакваме от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков да отговори на въпроса дали вместо “Crème de la crème” днес университетът се е насочил към обучението на хора, които да подсигуряват “сметанката на шефа”", допълват от Асоциацията.

Задават и още въпроси към проф. Герджиков:

"- Дали той лично, ръководството на Софийския университет, Програмният и Общественият съвет на телевизия “Алма Матер” споделят сексисткото виждане от клипа и дали ако е така, има смисъл хилядите студентки в СУ да продължават образованието си, щом ролята им в живота ще бъде да носят кафенце и сметанка на мъжете?

- Смята ли проф. Герджиков, че славата е висша ценност, която би трябвало да бъде постигната на всяка цена?

Ирина Недева е новият председател на АЕЖ-България

Ирина Недева заменя на поста председател на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на европейските журналисти-България Кристина Христов...

- По какви критерии бе избран настоящият директор на студентската телевизия?

- Какъв опит има г-н Рахал в медиите и в мениджмънта?

АЕЖ: Скандално е да се осъждат медии за цитиране на МВР

Асоциацията на европейските журналисти – България, публикува съобщение, с което разкритикува двете осъдителни решения на Районен ...

- По-какъв начин студентската телевизия участва в учебния процес във ФЖМК и защо се налага да прави национален кастинг, вместо да работи със студенти от ФЖМК и СУ?

- Ще има ли последствия за ръководството на телевизията заради скандала, направил телевизията “известна”, но вредящ на доброто име на СУ?"

По-рано днес със свое отворено писмо по казуса излязоха и преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com