Александър Александров: Парното от "Топлофикация София" трябва да поскъпне с 20%

11822
Александър Александров: Парното от "Топлофикация София" трябва да поскъпне с 20%
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон, каза по бТВ Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София". Дружеството иска увеличение на цените на парното с 20% с аргумента, че цените на природния газ са се вдигнали със 101 на сто.

По думите му дружеството може да гарантира, че потребителите няма да останат на студено през зимата.

Софиянци може и да имат парно през зимата...засега

Топлофикация София ще продължи да работи през зимата и столичани няма да останат без парно. Цената на топлинната енергия обаче ще се по...

„Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза Александров.

Вчера депутатите дебатираха може ли „Топлофикация София“ да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на инсталациите им, така че да отговарят на европейските еконорми. Според Александров на дружеството не е отнето разрешителното за работа.

„Има „ъпдейтнато“ разрешително – комплексно, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва“, обясни директорът на дружеството.

Той уточни обаче, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г. Александров допълни, че „Топлофикация София“ е подала искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси докато се въведат необходимите инсталации.

София може да остане без парно и топла вода, напомни Манолова

„Топлофикация – София“ е без подновено комплексно разрешително заради неизпълнение на изискванията за емисиите от азо...

Изпълнителният директор отхвърли обвиненията на екоминистъра Асен Личев, че дружеството не е правило никакви инвестиции в тази насока от 2018 г. Според него обаче инвестиции в съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век, не могат да постигнат необходимите норми.

„Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия. В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани“, уточни Александров.

Относно цените на топлоенергията, Александров обясни, че при въвеждането на новите технологии в дружеството се очаква поевтиняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com