Анализ: Проблемът със замърсяването с пласмасата - възможните решения

2297
Анализ: Проблемът със замърсяването с пласмасата - възможните решения
Снимка: Личен архив във Facebook

"Днес ще разкажа за един от най-големите замърсители на планетата. Пластмасата или по-точно отпадъците от пластмаса, които бълва консуматорското общество.

Съединенията бисфенол -А и фталатите представляват сериозна заплаха за здравето ни и околната среда, но въпреки това те влизат в състава на пластмасовите опаковки, които използваме ежедневно. Според "United Nations Environment Programme" над 13 хиляди пластмасови парчета плуват на всеки квадратен километър на повърхността на океана. Според "United Nations Environment Programme" над 13 хиляди пластмасови парчета плуват на всеки квадратен километър на повърхността на океана. Преди година, научна експедиция картира 450 плаващи пластмасови острова в Черно море.

Какво виждаме от Космоса: Остров от пластмаса, плаващ в океана

Руският космонавт Михаил Корниенко, участник в годишния полет на Международната космическа станция (МКС), призова за разделно събиране ...

В случай на депониране на пластмасовите отпадъци, някои от тях се нуждаят между 200 и 450 години, за да се разградят, а други повече.

За съжаление, пластмасата е все по-голям проблем на човечеството, разрешаването на който зависи само и единствено от нас. Разбира се, в следствие на липсата на адекватни политики в тази посока, има случаи, когато нямаме избор и трябва да я използваме. Но в част от ежедневието - избор има", пише в свой анализ Ива Ангелкова от Възраждане във Фейсбук.

"Ние смятаме, че не е необходимо да чакаме да ни бъдат спускани директиви от ЕС, за да се погрижим за живота и здравето на хората, както и за околната среда. Ние смятаме, че Министърът на околната среда и водите на Република България трябва да предприеме решителни действия за ограничаване на замърсяването с пластмаси за еднократна употреба, но вярваме и че добрите практики и идеи могат да дойдат от всяко едно населено място в страната.

Ние отказваме да допуснем отговорните лица и институции да останат безразлични по темата. Това е дълъг път, който всички българи трябва да извървим. По този път водачи би трябвало да бъдат тези, спечелили мнозинство на изборите и реално притежаващи властта дадена им от народа. Със съжаление и огорчение за пореден път наблюдаваме, че това не се случва.

На този етап, ние от Възраждане, като партия без представителство в парламента, имаме ограничен ресурс и действаме според обхвата си. Необходим ни е всеки съюзник, с който можем да работим за промяна. Смятаме, че в общините някои мерки са възможни и там където имаме представители, не оставяме темата да бъде неглижирана.

Маските за еднократна употреба - екологична бомба със закъснител

Покриването на лицето вече е законово изискване на много обществени пространства в цял свят. Още преди да станат задължителни, маските ...

Част от възможните мерки, по които може да се започне работа своевременно са:

• Да се поставят условия в обществените поръчки за кетъринг фирмите, в които да има изисквания за ползваните съдове;

• Да се използват съдове за многократна употреба от безопасни материали, подлежащи на дезинфекция, в детските градини и училищата;

• Да се съдейства тези условия да бъдат постигнати във всички общински структури - администрации, дружества и др.

• Провеждане на информационни кампании и обучение на учениците да избягват употребата на пластмаси; да избягват храни опаковани в пластмаси; да не затоплят храна и напитки в пластмасови опаковки, за да опазват самите те здравето си, но и за възпитаването на отговорен консуматорски избор в бъдеще и други инициативи, провеждани самостоятелно или в сътрудничество с РЗИ, организации и отговорни институции."

Забраняват осем вида пластмаса в България

Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забранява в целия Европейски съюз, включително и в България от тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com