Ангелкова: Сезон 2018 ще бъде успешен, ако работим съвместно

1843
Ангелкова: Сезон 2018 ще бъде успешен, ако работим съвместно
Снимка: БГНЕС

„Имаме много добър летен сезон 2017 г., уверявам ви, че и лято 2018 г. ще бъде успешно, ако заедно набележим и спазваме мерките за чиста околна среда“.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на дискусия „За по-чист морски туризъм“ във Варна. На форума присъстваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на Варна Иван Портних, областните управители на Варна и Добрич и представители на туристическия бизнес и бранш в региона, съобщиха от Министерството на туризма.

Министерството на туризма се разграничи от Валери Симеонов

Проверките на Министерството на туризма са само по отношение на плажовете, не на хората и нямат нищо общо с тези на вицепремиера Валери...

Министър Ангелкова подкрепи с последни данни прогнозите си за успешен сезон. „Само за юни 2017 г. 190 хиляди туристи са пренощували в Област Варна. Това е с 8% ръст спрямо същия месец на 2016 г. При чуждестранните гости ръстът е 11%. Туристите общо са реализирали над 1 млн. нощувки за юни в областта, приходите от нощувки надхвърлят 51 млн. лв. само за юни, което е с 16% увеличение спрямо юни 2016 г., посочи министърът. Тя допълни, че Министерството на туризма вече води преговори за сезон 2018 г. с големите туроператори, сред които е и TUI Group.

„Успешните резултати за българския туризъм следва да бъдат надградени и най-важното е те да бъдат устойчиви. Устойчивостта е гарантирана само когато предлагаме качествен продукт. Голяма част от това качество е свързана с инфраструктурата на околната среда“, допълни министър Ангелкова. Тя подчерта, че е изключително важно концесионерите, наемателите на плажовете и хотелиерите да прилагат разделното събиране на отпадъци съгласно европейските правила и българското законодателство. „Така ще можем максимално да се доближим до така наречената кръгова икономика и да оползотворяваме отпадъците, за да се използват в различни сфери от икономическия живот на страната“, каза министърът на туризма. Още от началото на активния летен сезон инспектирахме с министър Димов изградените вече пречиствателни станции по Българското Черноморие, целта ни бе да видим какви са проблемите и следва ли да бъдат решени в рамките на четиригодишния управленски мандат.

По отношение на проверките на морските плажове, които прави туристическата администрация, министър Ангелкова отбеляза спад в констатираните нарушения. „Много е важно всички институции да изпълняват правомощията си и нарушителите да бъдат санкционирани“, допълни тя и отбеляза, че се наблюдават и нов тип нарушения. Като пример министърът даде юридически лица, които са спечелили процедури за наем на морски плажове, но не встъпват в договорните си задължения. „Очевидно, за да използват безплатно плажа. Сезирали сме прокуратурата“, увери Ангелкова.

Пред участниците в дискусията тя припомни, че чрез промени в Закона за туризма и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще бъдат групирани плажовете според техните специфики и ще има ясни правила за развитието на къмпинг туризма. Изключително много хора искат да го практикуват, важно е обаче това да става на определени места с осигурени за почиващите поне минимални санитарно-хигиенни условия. Чрез промени в Закона за устройство на територията пък се обсъжда въвеждане на по-лек режим за изграждане на къмпинги, за да могат хората, любители на този вид туризъм, да го практикуват, както и да бъдат улеснени тези, които искат да инвестират в него. В момента режимът за изграждане на къмпинги е сложен, изискванията са като за изграждане на хотел. Един от основните приоритети на нашето правителство е свързан с намаляване на административната тежест, редукция на режимите или премахване на ненужните, за да може да се облекчат бизнесът и гражданите. Уверявам ви, че ще продължим да работим в тази посока, каза министър Ангелкова.

Основният проблем по плажовете това лято: Липсват спасители

Липсата на достатъчно спасители е основният проблем, констатиран при проверките по плажовете това лято. Това каза министърът на туризма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com