Автопревозвачите: Новите регулации в ЕС унищожават бизнеса ни

1464
Автопревозвачите: Новите регулации в ЕС унищожават бизнеса ни
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес и синдикати в сектор „Автомобилен транспорт“ излезе с обща позиция срещу промените в регулациите на ЕС за товарни превози. Браншът е единен пред българските институции и призовава за спешни действия срещу унищожаването, по думите им, на автомобилния транспорт.

„Предлаганите нови регулации в ЕС водят до реалното разделяне на Европа на „две скорости“ и унищожаването на транспортния сектор в отделни държави-членки за сметка на просперитета му в други, като сред най-засегнатите е България“, се казва в първата обединена Позиция на водещите транспортни сдружения и синдикатите в автомобилния транспорт.

Транспортна стачка ще блокира Гърция на 1 май

Транспортна стачка блокира Гърция на 1 май. В празничния ден ще протестират работещите в градския транспорт на Атина, съобщават от Външ...

В документа категорично се заявява следното:

Изискването за завръщане на водачите до дома на всеки 3 или 4 седмици на практика ограничава достъпа до европейския пазар на българските транспортни оператори, регистрирани в държава от периферията и на голямо разстояние от основните транспортни дестинации. Нарушава се правото на българския работник да се придвижва свободно в рамките на ЕС. Загуби ще търпят най-вече малките и средни предприятия, които разполагат с по-ограничен автопарк и персонал. Водачите ще са принудени да се връщат до отдалечените родни места, често без камиони и товари, поради по-слабия обратен трафик. Дребният, най-често семеен бизнес, ще е принуден да поема разходите по пътуването, докато в същото време камионите трупат загуби,без да извършват транспортна дейност, и генерират разходи за охрана и престой.

Приравняване на командироването на мобилните работници към работещите в другите икономически сектори не отчита спецификата на труда на транспортните работници и въвежда дискриминационни практики, както между самите работещи в ЕС, така и за водачите в рамките на една фирма. Те ще са назначени на еднакви трудови договори, а ще получават различни възнаграждения според държавата, до която пътуват. Водачите, пътуващи до Франция, Германия и Испания ще печелят в пъти повече от тези, пътуващи до съседни държави като Румъния и Хърватия.

Забраната за водачите да ползват 45-часова почивка на борда на превозните средства не отчита липсата на защитени и охраняеми паркинги. Също така според синдикатите ограниченията при извършването на каботажни превози(в рамките на една държава)само до 5 дни противоречат на глобалната цел на ЕС за либерализиране на европейския транспортен пазар. 

Има официално предложение да не се иска свидетелство за съдимост от кандидати за шофьорска книжка

Във връзка с реформата по отношение на бюрокрацията в държавната администрация, която беше задвижена след заседание на Министерския съв...

На път е да бъде унищожен сектор, който осигурява 15% от БВП на държавата и над 120 хиляди работни места. Към момента в Република България оперират 12 458 търговски дружества, извършващи международен автомобилен превоз на стоки и са регистрирани над 66 330 транспортни средства с лиценз за осъществяване на дейност в рамките на Европейската общност. Пряко се застрашава препитанието на повече от 120 000 български семейства, споделят още от сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com