БАН: Атмосферата над 1500 м е останала чиста при пожара във Витоша

7962
БАН: Атмосферата над 1500 м е останала чиста при пожара във Витоша

Изхвърленият в атмосферата аерозол (дим, сажди) от пожара на Витоша се е разпространявал на височини от 500-1500м главно в западна посока, сочи лидарното наблюдение на БАН, изпълнено с лидарните станции на Института по електроника при БАН, включени в Европейската лидарна мрежа EARLINET на 3 юли 2012.

Аерозолното поле, възникнало от пожара е обхванало практически цялата територия над града на указаните височини. Поради отсъствието на динамични процеси в атмосферата слоевете слабо се променят във височина за продължително време.

Аерозолното поле от пожара съдържа частици с големи размери, което се потвърждава от определената експонента на Ангстрьом, която има минимум до 1.5, което е също потвърждение, че аерозолното поле е с произход от намиращото се наблизо огнище. На височини над 1500 м атмосферата остава чиста и експонентата на Ангстрьом приема типичната стойност средно около 4, съобщават учените.

Институтът по електроника при БАН чрез Лабораторията за Лазерна локация е част от Европейската лидарна мрежа EARLINET (European Lidar Network) в състава на която провежда систематични лидарни измервания на аерозолното поле над София на височини до 15-20 км. Изследванията се финансират изцяло по програми от ЕС от 5-та, 6-та и 7-ма Рамкови програми и обхващат проблемите на преноса на аерозолни маси над Европа, преноси на аерозолни замърсявания, като прах от Сахара, вулканичен прах, прах от пожари (Европа и САЩ) и др., както и подспътникови измервания за Европейската Космическа Агенция и НАСА. В Лаборатория Лазерна локация към ИЕ-БАН е единствената лидарна станция в България (и първата на Балканския п-в). Основана е преди повече от 35 години.

Лидарите или лазерните локатори (LIDAR - LIght Detection And Ranging) са уникална оптико-електронна апаратура за дистанционен контрол на околната среда, които се характеризират с висока пространствена (метри) и времева (секунди) разделителна способност, както и с висока чувствителност към частиците на атмосферата – молекули и аерозоли. Лидарите позволяват в реално време, на значителни разстояния и върху големи площи да се регистрира динамиката и времевата еволюция на аерозолни полета.

В Лаборатория "Лазерна локация" има два действуващи аерозолни лидара, сертифицирани в състава Европейската мрежа, които на 3.7.2012 са работили на 2 дължини на вълните: на 510.6nm (български лазер на меден бромид (CuBr), разработен от ИФТТ-БАН и фирмата ) и 1064 nm (Nd:YAG лазер). Различието в работните дължини на вълните на двата лазера и в тяхното разположение предоставя възможности за получаване на по-комплексна информация за аерозолното натоварване на атмосферата при едновременни измервания, което бе и използувано при анализа на аерозолното поле, създадено от пожара на Витоша.

Редактор; Георги Иванов

Пожарът в Елховско е овладян изцяло

Изцяло е овладян пожарът до елховското село Вълча поляна. Дежурни екипи са обхождали терена през цялата нощ, за да не се допусне възс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество