Банките трябва да изберат оценители на активите си до 22 януари

6841
Банките трябва да изберат оценители на активите си до 22 януари
Снимка: Thinkstock/ Guliver

До 22 януари банките в България трябва да организират процедура за подбор на независими външни лица, които директно да бъдат ангажирани с оценката на активите им. Това съобщи Българската народна банка (БНБ) след като одобри специалните инструкции за избора на оценители и доставчиците на услуги в тази сфера.

Изборът на т. нар. доставчици на услуги е част от предстоящия преглед на качеството на банковите активи у нас, предаде Mediapool.

Дейността на доставчиците на услуги трябва да бъде строго съобразена с изискванията на методологията за преглед на качеството на активите, разработена от Европейската централна банка (ЕЦБ) и адаптирана от БНБ и нейния консултант "Делойт България" ЕООД, посочват от Централната банка.

Компаниите, които могат да бъдат наети от банките да извършат оценка на качеството на активите им, трябва да имат приходи не по-малко от 500 хил. лева без ДДС, възникнали от услуги по оценка на качеството на активите или от предоставяне на одиторски услуги на банки или други услуги, доближаващи се до обхвата на проекта през 2011-2014 г.

Кандидатите за прегледа на активите също така трябва да разполагат с професионалисти на позиция "съдружник/директор/управител", които са извършвали поне една оценка на качеството на активите на банки или поне един одит на банка за последните три години.

Оценката на качеството на активите и в частност одитът на банковия портфейл и оценката на обезпеченията ще бъдат проведени върху 22 банки под надзора на БНБ. Информацията от оценката ще послужи за бъдещите стрес тестове на банките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com