"Барселонагейт" и "Осемте джуджета": БХК зададе 15 въпроса на Иван Гешев

38947
"Барселонагейт" и "Осемте джуджета": БХК зададе 15 въпроса на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) постави 15 въпроса към главния прокурор Иван Гешев, като ги изпрати в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Утре Гешев ще представи пред съвета Годишния доклад за дейността на прокуратурата и процедурата дава възможност неправителствени организации да питат главния прокурор за дейността му с посредничеството на ВСС. През годините нееднократно БХК критикува изключително късия срок между публикуването на доклада и неговото обсъждане.

Сигналът от Сарафов срещу Гешев отива в етичната и дисциплинарната прокурорски комисии

Прокурорската колегия на ВСС изпрати на етичната и на дисциплинарната комисия към колегията сигнала на Борислав Сарафов за това, че Ива...

Въпросите на БХК са в пет групи – противодействие на корупцията, правомощията на главния прокурор по методическо ръководство на прокурорите, контролните му правомощия, прозрачността и отчетността на институцията и контрола върху специалните разузнавателни средства. Подписани са от председателя на БХК Красимир Кънев.

Ето и въпросите:

Противодействие на корупцията

1. Колко от тези 6261 лица, за които през отчетния период прокуратурата е внесла уведомления до КПКОНПИ, са обвиняеми за престъпление, включено в каталога на същинските корупционни престъпления, респ. на престъпленията на длъжностни лица с вероятен корупционен мотив съгласно каталога на корупционните престъпления, утвърден със Заповед № РД-04-425/28.12.2017 г. на главния прокурор?

2. Каква част от привлечените през последните пет години от прокуратурата 22 079 обвиняеми лица за престъпление от изброените в чл. 108, ал. 1 от ЗПКОНПИ са съответно: с внесен в съда обвинителен акт, осъдени/санкционирани поне на една инстанция, оправдани, с прекратено досъдебно производство?

3. Доколко е коректен посоченият от Вас размер на замразено имущество (3 млрд. лева) и по какви причини той остава непроменен в течение на пет години?

Методическо ръководство

Прокуратурата проверява сигнала на Сарафов срещу Гешев, обещава да не се поддава на натиск

Започва проверка по сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев. Това обявиха от Софийска ...

4. На какво се дължи продължаващото вече четвърта година неизпълнение на конституционното Ви правомощие за методическо ръководство на всички прокурори в посочените важни области, включително полицейско насилие и престъпления от омраза, и неспазване на сроковете, заложени в цитирания план – хронограма?

5. Защо в качеството си на главен прокурор не сте утвърдил акт по методическо ръководство относно работата по преписки и досъдебни производства, водени за престъпления с участие на служители от Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието, което да осигури минимални необходими гаранции за независимост, специална подготовка и безпристрастност на органите на досъдебното производство при разследване на полицейско насилие и престъпления с участието на служители от посочените органи?

6. По какви причини изработването на актове по методическо ръководство с такъв важен предмет и основополагащи за доверието в българската прокуратура не се поставя на публично обсъждане?

7. Смятате ли, че действащият към момента каталог от актове на главния прокурор за надзор за законност и методическо ръководство осигурява в достатъчна степен дейността на прокуратурата в методически аспект, съдържа достатъчно гаранции за точно и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата от страна на всички прокурори и следователи, както и че отговаря на съвременното развитие на наказателноправните науки?

Контролни правомощия на главния прокурор

8. Колко ревизии и проверки във връзка с публично изнесени данни за „прокурорски чадър“ и „дела на трупчета“ са извършени през отчетния период и какви са резултатите от тях?

Борислав Сарафов вече е с охрана, обяви правосъдният министър

Заместник-главния прокурор и ръководител на следствието Борислав Сарафов вече е с назначена охрана. Това стана ясно от думите на минист...

9. Отговаря ли на истината твърдението, изложено пред съд, че, въпреки множеството медийни публикации, твърдящи поставянето на „прокурорски чадър“ над Георги Семерджиев, в прокуратурата никога не е била назначена ревизия или проверка, която да установи нарушения на наблюдаващите прокурори и техните административни ръководители във връзка с преписките и досъдебни производства, касаещи същото лице?

10. Как ще обясните обстоятелството, че информацията за „прокурорския чадър“ не попада в обхвата на контрол, спрямо критериите, поставени в действащото методическо указание за контролната дейност в ПРБ, утвърдено със Заповед № 6113/29.12.2014 г. на главния прокурор?

11. Как в качеството си на главен прокурор, в методически план осигурявате, че твърдения, като посочените по-горе за Георги Семерджиев, ще бъдат проверени?

12. Назначавани ли са проверки или ревизии на основание Указанието за контролната дейност в прокуратурата във връзка с изнесените в медии данни относно: умишленото протакане от наблюдаващите прокурори на разследването за пране на пари, свързвано с името на бившия премиер Бойко Борисов – т. нар. случай „Барселонагейт“; твърденията за участие на прокурори и служители на прокуратурата в шантаж, целящ завземане на „Изамет“ (ръководения от Илия и Явор Златанови бизнес – производство на асансьори ) – т. нар. случай „Осемте джуджета“?

ОЩЕ: Гешев: Обадиха ми се да прекратя делото за "Барселонагейт"

Прозрачност и отчетност на дейността на прокуратурата и главния прокурор

БОЕЦ: Прокуратурата разследва Иван Гешев по наш сигнал

Прокуратурата разследва главния прокурор Иван Гешев по сигнал на БОЕЦ, твърдят от гражданското сдружение. Това е станало ясно на 15 май...

13. Кога ще публикувате пълния каталог на актовете си по методическо ръководство и надзор за законност, за укриването на които сте осъждан неколкократно от съда?

Контрол върху използването на СРС

14. На какво се дължи тази тенденция за увеличаване на броя на отказите, изготвен ли е анализ, какви са мотивите на съдилищата, как главният прокурор е упражнил правомощията си надзор за законност и методическо ръководство във връзка с тази негативна индикация за качеството на прокурорската работа?

15. През отчетния период остава ли в сила Указанието за задължението на прокуратурите при осъществяване на правомощията на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС), утвърдено със заповед на главния прокурор № РД-02-42/20.11.2015 г.?

БХК също така възрази срещу разглеждането на докладите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на самия ВСС, тъй като те не са публикувани на съответните сайтове и гражданските организации не могат да поставят своите въпроси по тях, каквато възможност законът предоставя.

ОЩЕ: Бездействие за украинските бежанци и руска пропаганда от държавници: Доклад на БХК за 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com