Бебето може да опитва пасирани храни с различна текстура през осмия месец

555
Бебето може да опитва пасирани храни с различна текстура през осмия месец
Снимка: Кауфланд

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ вече е достъпен онлайн. Видеото е посветено на осмия месец от живота на бебето и разказва за важните процеси от неговото развитие. В епизода се включват педиатрите д-р Андрей Гончаров и д-р Мила Байчева, които дават ценни съвети за дневния режим и хранене на новите родители. Стоматологът д-р Цветелина Дучева насочва към правилните техники и продукти при грижата за зъбите.

Осмият месец дава възможност да се включи попарата като основна храна сутрин. „Текстурата на приготвените храните не бива да е толкова фина. Това също е индивидуално, но могат да се предлагат и пасирани храни без да са пюрирани съвсем фино“, споделя д-р Мила Байчева, която потвърждава, че храненето в този месец остава 5-кратно. Според специалистите процесът на захранването е различен, а бебето не трябва да се насилва, ако отказва определен вид храна. „Давайте различна консистенция и текстура (смлени, настъргани, смачкани или на малки парченца). Предлагането само на гладко пюрирани храни не може да развие дъвкателните му умения“, съветват още педиатрите. Препоръчва се активно даване на вода за оптимален баланс на течностите в организма.  Добре е детето да започне да се храни на специално столче в този месец, като времето може да съвпада с това на семейството. Трябва да се избягва разсейване с други активности по време на хранене.

При кърмачетата на осем месеца се наблюдава трайна тенденция за намаляване на прираста. Според педиатрите те рядко наддават с повече от 500-600 грама месечно и повече от 2-3 см. на ръст. Наблюдава се добър скок в развитието с подобряване на уменията за използване на ръце. Могат да разбират емоционалното състояние на родителя и реагират спрямо него. В тази възраст отново може да се появи лазене, но не е задължително. Понякога децата не пролазват, но след 8 месеца често се опитват да се изправят и да използват опората на родителите. Те не бива да се притесняват, защото в тази възраст е подходящо да могат да се изправят и трябва да подкрепят това поведение. „Оставете детето само да избере начина на придвижване. Стимулирайте интереса към всичко, което го заобикаля“, съветват още педиатрите от БПА. Периодите на сън и бодърстване са около 12 часа.  Къпането на детето е редно да бъде около 2-3 пъти седмично, като трябва да се избягва по-често особено на главата, тъй като рискът от крусти продължава да съществува.

През този период се продължава профилактиката с витамин Д и не се налага прилагането други лекарствени вещества и хранителни добавка. Следва се хранителен режим.

Родителите трябва да изчеткват зъбите всяка вечер с четка и паста, съобразени с възрастта, защото през осмия месец броят на зъбите е около 4-8. „Движете четката с кръгообразни движение без силен натиск. Колкото по-рано въведете навика за миене на зъби, толкова по-устойчив е той“, споделя д-р Дучева. Съветите на стоматолога са да се въведе колкото се може по-късно захарта в менюто, защото тя е основният причинител на ранен и множествен кариес при децата.   

Поредицата „Моето бебе расте“ включва 12 епизода. Първият от тях беше излъчен на 1 юни 2023 г. по повод Деня на детето. Всеки епизод разказва за най-важното в грижата за бебето през всеки месец от първата му година – за неговото здраве и профилактика, хранене и хигиена, дневен режим и етапи на развитие. Информацията е представена от педиатри и специалисти по детски болести. Нов епизод от поредицата ще бъде публикуван всеки месец в портала „Ние сме семейство“ на официалната интернет страница на Kaufland България, както и на страниците на веригата в социалните мрежи.

Kaufland България е силно ангажирана с множество инициативи в полза на децата – дарителски програми, облагородяване на градската среда, образователни програми и инициативи в подкрепа на балансираното хранене и активния начин на живот. Веригата целогодишно предлага голямо разнообразие от стоки за бебета и деца със сертифицирано качество – детски храни, козметика, текстил, играчки, включително и под собствените марки Kuniboo®, bevola®, Hip&Hopps® и Kidland®. През 2022 г. Kaufland получи сертификат „Компания – приятел на детето“ от Национална мрежа за децата в потвърждение на своите успешни политики в полза благосъстоянието на децата и заради подкрепящата среда, която компанията осигурява на своите служители с деца и техните семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com