Без консенсус Законът за горите няма да се гласува

3840
Без консенсус Законът за горите няма да се гласува

"Не съм призовал малките общини да подкрепят правителството или по някакъв начин да протестират. При внасянето на поправките ние отчетохме и настояването на Сдружението на общините в България да бъдат внесени тези промени и в този смисъл се обърнах към кметовете, тъй като те имат тази позиция, те я декларираха писмено".

Това заяви в НС министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Малко преди това той представи становището на правителството в пленарна зала по време на дебата по поправките в Закона за горите, върнати с вето от президента.

Депутатите приеха ветото. Внесохме изменението на Закона за горите, защото като нов закон той за първи път постави в нова ситуация управлението на горите и разделянето на стопанствата, каза Найденов в пленарна зала. Направихме го и със съзнанието, че трябва да отчетем настояването на НСОРБ, най-вече на малките общини, които нямат алтернатива на заетост, посочи министърът. Това природно богатство да може да бъде използвано, убеден е Найденов.

Предложението ни да не се прави промяна на предназначението е свързано и с това горите и горският фонд да останат завинаги държавни. Сгрешихме в комуникацията с обществото и с определена част от него, след като има обществено недоволство и протести, от името на правителството настоявам парламентарното мнозинство да подкрепи ветото на президента, отбеляза Найденов. ГЕРБ няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус, увери той.

Ще бъде трудно, защото години наред различните управления са накарали по-младата част от обществото да не вярва в обещания, каза Найденов и припомни заменките по времето на Тройната коалиция. И тогава поправките в Закона за горите бяха направени, за да обслужат нечии интереси и затова младите сега не вярват на политиците. Нека по тази тема, по последното национално богатство на България да постигнем консенсус, призова той.

Редактор: Георги Иванов

Бойко към Найденов: Бързо в НС да не свършат без теб

В началото на днешното заседание на МС премиерът Бойко Борисов изпрати земеделския министър Мирослав Найденов в Народното събрание, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com