Безплатна рибена чорба в Ловеч на Никулден

14313
Безплатна рибена чорба в Ловеч на Никулден
Снимка: Thinkstock

Безплатна рибена чорба с питка хляб ще може да получи всеки жител или гост на Ловеч, ако утре в 11 ч. отиде пред катедралния храм в центъра на крада. Преди да бъде раздадено, ястието, по традиция свързано с утрешния празник - Никулден, ще бъде осветено от Ловчанския митрополит Гавриил. Той ще отслужи и литургия за празника в параклиса към храма, съобщава lovechtoday.

За приготвянето на трапезата ще се погрижат готвачите на Домашния социален патронаж, ще бъдат използвани 20 кг риба, предоставена от общината, питките са подсигурени от фурната на „ПИМ-Михайлови“ ООД в с. Гостиня.

Защо в Ловеч има все повече улични кучета?

Напоследък се забелязва ръст в броя на уличните кучета в Ловеч и причините за това са две – темпът на размножаване и липсата на к...

Раздаването на безплатни рибни вкусотии на Никулден е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.

Свети Николай е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com