БХК сезира Сотир Цацаров заради ултиматума на ВМРО-БНД към нелегалните имигранти

29799
БХК сезира Сотир Цацаров заради ултиматума на ВМРО-БНД към нелегалните имигранти

Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради пуснатото вчера официално съобщение от ВМРО-БНД с ултиматум към държавата относно нелегалните имигранти.

В съобщението на ВМРО-БНД, подписано от заместник-председателя на партията Ангел Джамбазки, се даваше едноседмичен срок на МВР да се възстанови реда в София и да се организира експулсирането на криминалния контингент сред нелегалните имигранти – в противен случай ВМРО ще се заеме със задачата.

Ангел Джамбазки: Бежанци е едно, нелегални имигранти - друго

В петък вечерта 20-годишната студентка Виктория Христова, която работи в магазинче до сградата на Съюза на юристите, беше наръгана 10 п...

Според официалната позиция на БХК, изразена от адвокат Маргарита Илиева, писмото на ВМРО-БНД представлява „подбуждане към извършване на престъпления”. В подкрепа на твърдението си от БХК прилагат следните изречения от писмото на ВМРО-БНД:

"Или държавата влиза в ред и час, или ще правим всичко възможно, за да защитим семействата и приятелите си и всички наши съграждани с наши средства", "Българската нация не може и не трябва да си позволява да се превръща в катун и заден двор на Европа! Всички нелегални имигранти вън и откъдето са дошли! Трябва ясно да покажем на държава и общество, че няма да оставим тази работа така". "За нелегални имигранти ние някога имахме граница, на която се стреляше, когато нямаха право да влизат в България. Ние държава ли сме, или разграден двор. Европа вече е унищожена от тази имигрантска вълна". "Затова призовавам всички: почнете да се организирате и въоръжавате. Няма друг начин. Трябва да сме готови сами да се защитим. Държава няма. Полицията осем месеца си губи времето да охранява тези боклуци, вместо да пази живота на хората". "Ако правителството не вземе мерки, ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции – доброволни патрули и отряди".

От БХК посочват, че след вчерашните протести и след тази позиция имаше вече два случая на проявено насилие на расова основа – срещу млад баща от ромски произход, който се е разхождал с детето си, както и срещу чернокож младеж от Нигерия, който е бил спасен от пътници на автобус 72 след като е бил нападнат при спирката на Автотехникума в ж.к. „Редута”.

Днес сутринта Ангел Джамбазки коментира, че има огромна разлика между нелегалните имигранти и бежанците. Джамбазки каза, че нелегалните имигранти трябва да се експулсират, а на бежанците да се помага. Той посочи, че в района на "Триадица" в центъра на София престъпленията, извършени от нелегални имигранти, стават все повече и заяви, че от над една година поставя въпроса в Столичния общински съвет.

Срамно: Скинари нападат баща с малко дете в центъра на София

За срамна случка в центъра на София алармира агенция NОрешарски. Днес следобяд, когато в столицата се проведоха редица протести срещу ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com