Близнашки: Има опит за подмяна на същинския спор - ролята на църквата

4132
Близнашки: Има опит за подмяна на същинския спор - ролята на църквата
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен премиер Георги Близнашки смята, че Върховният административен съд трябва да прекрати делото за храма „Свети Александър Невски".

Собствеността на катедралата беше прехвърлена на църквата именно в мандата на Близнашки, според когото друго решение на съда би противоречало на правните норми и „на императивите на здравия разум".

ВАС даде ход на делото за собствеността върху "Александър Невски"

Върховният административен съд (ВАС) разгледа делото за собствеността на патриаршеския храм "Свети Александър Невски". Адвокатите на Бъ...

Няма нарушения при отдаването на собствеността на храма на църквата, както твърди дружество „Будител", каза проф. Близнашки пред БНР.

„Това е опит за подмяна на същинския спор - за ролята и мястото на Българската православна църква, съответно за нейния патриаршески храм", заяви той.

За общонародна собственост не може да става дума - това е понятие от миналото, посочи бившият служебен премиер. „Когато има толкова много източници на дарения, при строителството на храма се създава ситуация на т. нар. „ничия собственост". На тази основа ние взехме решението за обявяването на храма най-напред за държавно публична собственост, след това го преобразувахме в държавна частна собственост и го предоставихме на тези, на които той действително трябва да принадлежи", допълни той.

Георги Близнашки бе удостоен от патриарх Неофит с църковния орден „Свети Кирил и Методий" - първа степен за заслуги към Българската патриаршия.

Църквата тръгна с молебен на делото за собствеността върху "Александър Невски"

С молебен за собствеността върху храм-паментика „Александър Невски” започна днешното дело относно това кой трябва да е собс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com