Близо 5 милиона лева плаща държавата за издръжка на непълнолетни деца

5878
Близо 5 милиона лева плаща държавата за издръжка на непълнолетни деца
Снимка: фондация "За нашите деца"

Близо 5 милиона лева плаща държавата на общините годишно за издръжка на непълнолетни деца, чиито родител не изпълнява плащанията, определени им от съда. За изминалата 2019 година са изплатени 4 549 818 лева, сочат данните на Министерство на финансите. Тази сума е разпределена на близо 6 хиляди непълнолетни българчета, пише Монитор.

Средният размер на присъдената издръжка за месец е в размер на 65 лева, а за 2018 година е бил 69 лева, става ясно още от предоставените данни в отговор на депутатско питане на Георги Гьоков от Коалиция за България . Максималният размер, който се полага за издръжка за месец, пък е 80 лева, като цифрата не се е променяла през последните няколко години. През 2013 година максималната сума покривана от държавата е била 60 лева, през 2014 година сумата е увеличена с 20 лева и е станала 80 лв., като размерът и се е запазила в последните 5 години. Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска. Всеки иск за издръжка се разглежда по реда на бързото производство по Гражданския процесуален кодекс.

Над 3200 лв. са нужни на 4-членно семейство за месец в София

За София издръжката на 4-членно семейство е 3259 лева. За едно лице необходимите средства са 815 лева. 2472 лева е издръжката на живот ...

Държавата изплаща издръжка на непълнолетно дете, когато се установи, че длъжникът няма доходи и не притежава имущество, върху което да се наложи принудително плащане. Издръжката се изплаща в размера установен от съда. Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от минималната работна заплата. Тя се изплаща всеки месец, а ако се просрочи, се начислява лихва. Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца, независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Издръжка се изплаща и когато детето е настанено извън семейството.

Според данните на финансовото министерство възстановените суми, прихванати за разходи, изплатени от общините за присъдени издръжки са между 250 и 280 хиляди лева. По сериозна промяна е имало в далечната 2013 година, когато сумата била 302 хиляди лева.

За тази година е одобрен допълнителен трансфер в размер на 5 000 000 лв, по бюджета на общините, съобщават от финансовото министерство.

За разходите на държавата има и механизъм на търсене и събирана на пари от длъжниците. Допуска се и събирането по принудителен ред, като длъжника чрез съдебния изпълнител възстановява по бюджета на определената община – платената по реда издръжка, заедно със законната лихва начислена за периода, в който държавата е трябвало да поеме тези плащания. Законът е постановил и че лишеният от родителски права не се освобождава от задължението да издържа детето си.

КНСБ: 2410 лв. са нужни на месец на четиричленно семейство в България

Средно 2410 лв. са нужни на месец на четиричленно семейство, за да живее нормално. Това заяви на пресконференция президентът на КНСБ д-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com