Блокирани са делата, воденени в България за обезщетение заради теча на лични данни от НАП

1136
Блокирани са делата, воденени в България за обезщетение заради теча на лични данни от НАП
Снимка: iStock

Запитване на Върховния административен съд (ВАС) до Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург блокира всички дела, воденени в България, за обезщетения заради изтеклите от НАП лични данни. Те ще може да продължат, след като се произнесат европейските съдии, информира СЕГА. В момента във ВАС, който е втора и последна инстанция по тези казуси, висят над 100 процеса по Закона за отговорността на държавата. Решенията на първата инстанция по тях са различни - някои искове са отхвърлени, други са уважени изцяло или частично. Обезщетенията са различни - 200, 300, 940 лева.

ВАС сезира съда на ЕС, след като до него стига делото на С.С. Тя обжалва пред върховните съдии отказа на Административния съд в София (АССГ) да й присъди обезщетение за вреди заради изтеклите й лични данни. Жената настоява да получи 1000 лева заради бездействието на НАП. Първата инстанция приема, че неразрешеният достъп до базата данни на НАП е извършен чрез хакерска атака, за която разследването още не е приключило.

Окончателно: Осъдиха НАП за теча на лични данни през 2019 г.

Осъдиха НАП за теча на лични данни след хакерската атака от лятото на 2019 г. Приходната агенция трябва да плати 500 лева обезщетение з...

Според АССГ приходната агенция не може да осигури такава защита на базата си данни, че да не може да бъде пробита по никакъв начин, от никого и с никакви средства. Ищцата С.С. е трябвало да посочи какви технически действия е следвало да извърши НАП, но не го е направила, или го е направила лошо, така че е настъпил или е допринесено за настъпване на пробива. Първата инстанция смята също, че има доказателства, че НАП не е бездействала. А С.С. не е претърпяла неимуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване. Преживеният емоционален дискомфорт, който предизвиква новината за неоторизиран достъп до информационните масиви на НАП, е нормален, но не представлява реално настъпила вреда по смисъла на закона, обяснява съдът. Освен това жената не е проявила интерес какви точно нейни лични данни са изтекли, т.е. не е била в силен емоционален стрес. И публичното оповестяване на хакерската атака не се е отразило върху живота на С.С. - самочувствие, самооценка, работа, отношения с близки хора, здравословно състояние.

Питането на ВАС до Люксембург е в пет точки. Те се въртят около това дали e нарушен Регламентът за защита на личните данни (GDPR), ако разкриването им не е станало от служител на администратора, т.е. НАП. Това достатъчно ли е да се приеме, че не са положени адекватни грижи за личните данни, пита ВАС. И още: GDPR може ли да се тълкува, че изтичането на лични данни, в случая чрез хакерска атака, от лица, които не са служители в НАП, е събитие, за което агенцията по никакъв начин не е отговорна? Трябва ли да е настъпила друга вреда за хората с изтеклите данни освен притеснението им, за да имат право те да получат обезщетение, пита още ВАС.

По делата, по които ВАС досега е отсъждал в полза на хората с изтекли лични данни, магистратите приемат, че НАП е бездействала, не е изпълнила задълженията си по Регламента за защита на личните данни и не е доказал, че е въвел подходящи технически мерки, които трябва да осигурят подходящо ниво на сигурност. Прието е, че действието на лицето, проникнало в информационната система на НАП, не освобождава агенцията от отговорност за вреди, тъй като не е представила доказателства, че е взела мерки за сигурността на информацията. Затова и изпитаните от гражданите притеснения, страх и несигурност са в причинна връзка с поведението на НАП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество