БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете са давали указания на квесторите на КТБ

7329
БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете са давали указания на квесторите на КТБ
Снимка: БГНЕС

Факт е, че много държавни органи не са си свършили работата по случая "КТБ". Имало е серия от сигнали. Първият е понижаването на кредитния рейтинг на банката. Никой не е реагирал. Нито БНБ, нито министър-председателят, нито финансовият министър. В техния доклад няма нито дума за КТБ, заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

В комисията разглеждаме много документи. Вчера разгледахме част от писмата между БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете в банки и квесторите на КТБ.

Прокуратурата вече е поискала всички документи по производството срещу квесторите на КТБ

Изискали сме всички указания, които са били давани на квесторите от БНБ. Това каза пред журналисти преди заседанието на ВСС главният п...

Виждаме известно разминаване между указанията, които са давали от БНБ и Фонда за гарантиране на вземанията, допълни Атанасова.

"Има неща, факти и обстоятелства, които ние изискваме допълнително да уточним, защото виждаме известно разминаване между указанията, които са давали от една страна БНБ в лицето на нейния гуверньор господин Искров и Фонда за гарантиране на вземанията, и в друго време и в друго качество от г-жа Нели Кордовска по отношение на определени договори за депозити. Това поискахме допълнително да уточним. Надяваме се, че на следващото заседание вече ще разполагаме с по-голяма яснота и с повече от тази кореспонденция между фонда, БНБ и квесторите на КТБ”, посочи Десислава Атанасова.

Припомняме, че Кордовска е подуправител на "Банков надзор" и преди два месеца се появи информация, че си е изтеглила 64 хил. евро лични средства от КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор. Actualno.com потърси позицията на Кордовска чрез пресцентъра на БНБ, но и досега отговор няма.

Атанасова обясни, че БНБ и Фондът за гарантиране на вземанията са давали определени указания на квесторите, като квесторите допълнително са създали работна група, която е анализирала абсолютно всички заявления от депозанти към банката за различни договори, ипотеки, кредити, договори за депозит, цесии, прихващания и т.н. Десислава Атанасова посочи, че част от тези писма са налични в комисията, но те са обект на разследване от страна на прокуратурата.

До 30 май става ясна фирмата, която ще прави международния одит на КТБ

Назначаването на международна фирма, която да извърши одит на КТБ, ще се случи до 30 май. Това стана ясно от изказване на премиера Бойк...

Атанасова добави, че ръководената от нея комисия има да уточнява още много неща. Тепърва ще разглеждаме още от кореспонденцията между БНБ, Фонда и квесторите. Всичко това ще влезе в доклада, който ще представим в Народното събрание. Крайният срок за изготвянето му е 12 юни.

Одиторската фирма, заверявала отчета на КТБ, е имала връзка с Цветан Василев, установени са съвместни пътувания в чужбина, това е посочено и в доклада на проверяващите тази фирма, каза още депутатката.

Атанасова съобщи, че квесторите са питали БНБ дали може да бъдат променени някои от преференциалните договори и отговорът е, че това би било нарушение на закона.

"Тези писма са факт. Със сигурност мога да заявя, че нямаме точна яснота колко са депозантите, които са променили договорите си. Премиерът Бойко Борисов може да има много повече информация и затова да дава конкретни цифри. Никъде в писмата не се посочват имената на физически лица. В едно писмата обаче ясно се разбира, че става въпрос за Иван Костов", разкри още Атанасова.

АПКТБ: Собственикът на Lafka е с цесия за милиони в КТБ

Асоциацията на пострадалите от Корпоративна търговска банка (АПКТБ) директно посочи директен пример, при която КОЙ успява да си вземе п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...