Божидар Димитров: Наложителен е по-дълъг мораториум върху продажбите на земя

20329
Божидар Димитров: Наложителен е по-дълъг мораториум върху продажбите на земя
Снимка: БГНЕС

Наложителен е един по-дълъг мораториум върху продажбите на земя в България, каза историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

По думите му докато не се променят обстоятелствата, при това в световен мащаб, трябва да внимаваме много в продажбата на земи. „Продаването на земи в Европейския съюз е една нормална директива, която очевидно цели наистина премахване на границите между отделните държави, свободно движение на хора, капитали, собственост. И все пак, когато става дума за земя, би трябвало да се отчитат и локалните различия, които поне в някои държави като България, би трябвало да предвиждат един по-дълъг период на мораториум”, каза Божидар Димитров.

Борисов предлага на "Атака": Никаква регистрация до обсъждане на бежанците и продажбата на земя

Ако „Атака” искат да се гледат тези изключително важни точки - за земята и за нелегалните емигранти, не се регистрираме, ст...

„Продажбата на земя в Полша, Швеция, Дания, Чехия, Словакия на чужденци от ЕС е нещо нормално. Цените там са високи, ограниченията върху прехвърлянето на земеделските земи са други, а и законите в тези страни се спазват. Но главното, което е – няма опасност хора от различни цивилизационни групи да се групират в тези райони. Нека си говорим честно – до голяма степен - те са непривлекателни, поради по-студения климат. Случаят с България е доста по-различен. България е гранична страна с ислямската цивилизация. В самата страна около 10 % от населението принадлежи към тази цивилизационна група. Освен това цените на земята са ниски, а населението й, собственик на тази земя, е най-бедното в Европа. Съблазънта да се продаде земята, особено на малко по-високи цени, е реална, и ако целенасочено една групировка (икономическа, политическа, религиозна) от друга цивилизация, реши да си купи един анклав в България, възможността е много голяма. Някои хора вече са се досетили, че по този начин беше образувана еврейската държава. След като беше взето решение за създаване на такава от големи, световни, еврейски организации през 20-те и 30-те години, а и особено много по време на Втората световна война, започна бясно изкупуване на земя в Палестина и скоро време палестинският народ остана един от малкото народи без земя”, каза Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество