Борисов за бранещите горите: Не сте убедителни

4655
Борисов за бранещите горите: Не сте убедителни

Ако са по-убедителни в аргументите си протестиращите, бихме махнали поправките от Закона за горите.

Това заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов.

С огромно притеснение от два дена следим протестите, каза той. Борисов изрази притеснението си, че протестиращите затварят Орлов мост. Притеснен съм, защото тези млади хора могат да си проведат протестен митинг, където желаят. Единствената ми молба е да не затварят Орлов мост, да отидат пред парламента, пред Министерски съвет. Защото, когато го затворят, полицията е длъжна да го отвори. И веднага полицията и младежи влизат в схватка.

От вчера нашите депутати настояват да се срещнат с тях и да им обяснят за всеки един текст от този закон, посочи Борисов. Премиерът каза, че вчера някои хора са се подвели, че е паднал мораториумът върху шистовия газ, което не е така. Според Борисов хората се подвеждат и ескалира напрежението. Борисов съобщи, че полицай, който посегне на протестиращи, ще бъде уволнен. По никакъв начин не трябва да пипат човек.

Вчера няколко хиляди граждани, обединени в социалните мрежи, се събраха, за да блокират "Цариградско шосе" в знак на протест срещу промените в Закона за горите, а десетки бяха задържани.

Мотото на втория пореден протест в центъра на кръстовището на Орлов мост беше "Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!", тъй като основното искане на гражданите е държавният глава Росен Плевнелиев да наложи вето на новите текстове в спорния закон.

Когато станах кмет, почти цяла София беше разпродадена – спомняте си Южен парк, спомняте си Мария Луиза и т.н. И аз като кмет ги спрях и ги оставих паркове и градини, бяха откраднати, бяха прехвърлени вече. За тези 12 години сложихме мораториум на горите, на заменките и тези, които бяха готови да ги застроят, получиха едни бутикови паркове, които нищо не могат да ги направят.

Не, няма да стане като в Слънчев бряг, отрече Борисов твърденията на екозащитниците. Напротив, тези момчета и момичета ги моля да отворят Евростат. Там е посочено, че единствената държава в Европа, има още една държава, в която са се увеличили горите с 10%, е България. Ски пистите, всички проекти да станат, са около 100 км, всички нови писти, подчерта Борисов и припомни думите си от вчера, че в Австрия 12 000 км са пистите им. Видяхте, че с археолозите по всички магистрали всяко камъче събираме, с еколози местим кокичета, оставихме с една година закъснение магистрала "Хемус" заради щъркелово гнездо.

Логиката е проста – в курорт като Банско, където работят хиляди хора, трябва да им се направи още един лифт и на мястото на стария лифт, където има стар счупен лифт, да го направят нов и скиори и сноубордисти да могат да си спортуват. Досега законът пречеше, не може да се направи досега, каза министър-председателят.

Когато имаше проблем с АСТА – спряхме го веднага, с шистовия газ – по същия начин. Нека да дойдат, нека да им обяснят нашите депутати. Защото парадоксът е, че тези хора протестират, а ние го правим за хората, които обичат да спортуват. За всяко отсечено дърво се садят 10 нови. Австрия има 10 млрд. евро приходи от туризъм за тази година, посочи Борисов. Няма да правим АЕЦ, няма да има шистов газ, няма АСТА, ами от някъде нещо трябва да правим, допълни той.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество