X
 
 

"Булмаркет": Железният път на гарата в Хитрино не е ремонтиран от 1987 г.

822 0
"Булмаркет": Железният път на гарата в Хитрино не е ремонтиран от 1987 г.
Снимка: МВР
"Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се е получило на днешното заседание на съда относно инцидента в село Хитрино". Това съобщават от "Булмаркет" - компанията, чиято влакова композиция дерайлира в шуменското село в края на 2016 г.

Експертизата разкрива какво е състоянието на стрелка №1 и стрелка №5 на ЖП гара Хитрино. Вещите лица, изготвили документа, са: гл. ас. д-р инж. Коста Костов, преподавател във ВТУ „Т.Каблешков“, катедра „Транспортно строителство и съоръжения“ София, и проф. д-р инж. Майя Иванова-Йорданова от същия университет и катедра.

Обрат по делото за взрива на гара Хитрино, скандални разкрития след експертизи

До обрат по делото за експлозията на гара Хитрино се стигна, след нови експертизи представени днес на заседанието в Шумен. Взривилата ...

Становището на компанията се заключва в следното: "Според писмената експертиза след подновяването на жп стрелка №5 с нова през 1987 година до момента на произшествието в Хитрино, не са извършвани ремонти или реконструкция на железния път и стрелките в този район. Според Инструкцията за ремонтите на дълготрайните материални активи в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, след 15 години експлоатационен срок, трябва да се реализира планов ремонт.

Още повече, че обемът на превозваните товари в периода 2000 – 2016 година надвишава пределно допустимата граница от 80 милиона бруто тона с 2,5 до 8,3 пъти. Според вещите лица на гара Хитрино е следвало да се извърши основен или минимум два средни ремонта (има разлика между основен и среден ремонт). А изводът, който се налага, е, че железният път е с просрочени междуремонтни срокове. Предвид тази и още фактологични данни относно техническото състояние на пътя, както и поради сложното съчетание от различни изчисления, на експертите им е трудно да определят вероятната безопасна скорост на влаковите композиции. Това налага и промяна в заключението им от предната експертиза. Те са убедени, че не може еднозначно да се определи конкретно каква скорост ще бъде опасна за преминаване през жп стрелки №1 и №5 при това състояние на железния път.

По време на устната защита професор Майя Иванова-Йорданова изтъкна факти за състоянието на железния път и безопасна скорост, които са в противоречие с експертизата, под която тя се е подписала", отбелязват още от "Булмаркет" в становището си до медиите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители