България остава без пилоти

36283
България остава без пилоти
Снимка: Getty Images / Guliver

За авиобранша назряващ проблем е финансово непосилното първоначалното обучение на пилоти и недостигът на такива. 2017 година и годините нататък ще бъдат критични, ако не се вземат сериозни мерки отсега. Това каза Светослав Станулов, председател на УС на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).

„Три години е срокът за обучение на професионални пилоти. Трябва да се даде възможност за един стабилен поток от кандидати, преминали през добър предварителен подбор – това ще повлияе върху качествата на бъдещия пилот”, заяви Станулов.

На днешната дата България официално записва голямо постижение в авиацията си

На 3 февруари 1921г. изобретателят Хараламби Джамджиев патентова в Прага своя модел самолет под името „Бързолет“. На практи...

„Предложението на АБА е за българските граждани да бъдат учредени между 15 и 20 броя държавни стипендии, които да покрият обучението. Като че ли Министерство на транспорта и Народното събрание, в лицето на Комисията по транспорта, информационните технологии и съобщенията, подхождат с разбиране, но все още нищо не се е случило, има само разбиране”, каза той, цитиран от Фокус.

„Друг проблем на авиобранша са таксите, които се заплащат към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, респективно главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА), за услугите, които се предоставят - става дума за контролни, сертификационни услуги, които трябва да са разходно ориентирани, но някои от тях не са”, допълни Станулов.

По думите му за бранша има проблеми, както навсякъде, но те са повече частични, не общи. Откровено казано, Българската гражданска авиация (БГА) работи добре с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и главна дирекция „Гражданската въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА).

„Обучението на пилоти и таксите са две неща, които изискват законодателна промяна. Освен това самият Закон за гражданското въздухоплаване може би е претърпял вече 15-20 промени. Както цялото българско законодателство, сигурно той си струва да бъде пренаписан вече в по-нови условия, но дори и така работещ, той не ни създава големи пречки”, допълни Станулов.

Празник на авиацията и Военновъздушните сили

На 16 октомври Военновъздушните сили (ВВС) тържествено отбелязват своя професионален празник. По този повод в част от базите на ВВС в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com