България получава 10,5 млн. евро за бежанците през 2014

26855
България получава 10,5 млн. евро за бежанците през 2014
Снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов коментира пред вестник "Преса", че през 2014 г. България ще получи над 10,5 млн. евроизвънредна помощ за бежанците. 

"Първоначално бе предвидено за 2014-2020 г. по фонд "Убежище и бежанци" да бъдат предоставени 10 млн. евро. От тях през идната година трябваше да постъпят около 700 000 евро. Благодарение на активната комуникация на правителството, обаче, стана така, че само през 2014 ще получим над 10,5 млн. евро за овладяване на кризата. В това число влизат 8,6 млн. евро извънредна помощ по европейски програми и 3,5 млн. долара от Върховния комисариат за бежанците към ООН, заяви Маринов. Той припомни, че България е получила и близо 1 млн. евро помощ от Чехия, а също така, че Холандия, както и някои други страни от ЕС, също възнамеряват да ни помогнат. На въпрос дали е овладяна кризата с бежанците, зам.-министърът на вътрешните работи отговаря: През декември през зелената граница са влезли 290 лица. За сравнение през ноември са влезли 1600, а през октомври – 3600.

ООН се поправи – бежанските ни лагери не били толкова зле

След като вчера определи условията в бежанските лагери у нас като „нечовешки”, днес ООН смекчи тона. От международната орга...

"Това ни дава глътка въздух. До края на март сме си поставили за цел да свалим под 100 души на месец влизащите. Така че по този показател се развиваме добре. Оттук нататък нашите усилия ще бъдат насочени към подобряването на условията, в които живеят тези лица", каза Маринов. Той коментира и проверката за дейността на полицейския СОД.

Той обяви, че са засечени над 50 фирми, сключили 701 договора за охрана на 1150 обекта. "Оказа се, че това е много широко разпространена практика за източване на министерството… Схемата е следната: вие имате охранителна фирма и сключвате договори с клиенти за охрана със сигнално-охранителна техника на частни домове. Същевременно обаче не поддържате персонал, нямате автомобили. Имате само една стая с няколко телефона и оператор. Разходите ви са сведени до минимум. Подписвате договор с фирмата на МВР за охранителна дейност (полицейския СОД). После вие вземате приходите от абонаментната такса на клиентите си, а ако случайно се задейства алармата в пазения обект, от централата на фирмата изпращат сигнала до МВР и наш патрул реагира. За тази услуга е плащано на МВР по 15 лева на сигнал. Сами си направете сметката", заяви зам.-министър Маринов. Той добави, че на 9 декември миналата година е разпоредена проверка, която ще приключи в края на януари. Васил Маринов заяви, че МВР е било източвано и от спортни клубове.

Одитът на Сметната палата от 4 декември 2013 г. разкри, че цели спортни комплекси, разположени на хиляди кв. м. площ са били отдавани за ползване без пари. На въпрос дали става въпрос за корупция или безхаберие, Маринов отговаря: "Дали има престъпление, ще каже прокуратурата. Това, което ние установихме е, че навремето е бил подписан договор за съвместна дейност между МВР и спортен клуб "Левски". По силата на този договор те ползват спортни имоти на министерството. Оказа се, че наеми не са плащани. Същевременно МВР е внасяло милиони левове за такса битови отпадъци, каза той и даде за пример следните числа: за стадион "Георги Аспарухов" от 2002 до 2013 няма платен нито лев наем, но за същия период МВР е внесло 1 472 000 лева такса за отпадъци. Маринов посочи, че същата е ситуацията и в плувен комплекс "Спартак", стадион "Раковски" и др. Той заяви, че след проверка ще бъде изяснена отговорността и ще стане ясно какви загуби е претърпяло МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com