X
 
 

България, Румъния, Молдова и Македония предлагат мартеницата за Списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО

32886 5
България, Румъния, Молдова и Македония предлагат мартеницата за Списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО
В ход е подготовката на общата кандидатура за включване на традицията за мартеницата в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която ще бъде внесена съвместно от България и Румъния, заедно с РМолдова и РМакедония, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Министърът на културата д-р Петър Стоянович участва в съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Русе.

ЮНЕСКО призова да се стимулират младите учители

Една десета от световните разходи за начално училище (129 милиарда щатски долара) потъват в лошокачествено образование, изразява съж...

Петър Стоянович предложи да се създаде смесена работна експертна група за разработване на приоритети и проекти в изпълнение на Европейската стратегия за развитие на Дунавския регион. Това се налага, тъй като България заедно с Румъния координират дейностите по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия: насърчаване на културата, туризма и социалния диалог между хората, подчерта д-р Петър Стоянович.

Сред обсъжданите въпроси и теми бе и необходимостта от подновяване на двустранната Програма за сътрудничество в областта на културата между страните ни.

Министър Стоянович разговаря с Михаела Йоана Кайтор и за хода на подготовката на общата кандидатура за включване на традицията за мартеницата в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се очаква да бъде внесена съвместно от България и Румъния, заедно с Р. Молдова и Р. Македония. Генералният секретар на Министерството на културата на Румъния Михаела Йоана Кайтор отбеляза, че Румъния проявява голям интерес към работата на Регионалния център за нематериално културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, който функционира в София.

Във връзка с това, че Румъния ще бъде специален гост (фокусна страна) на Международния панаир на книгата в София през м. декември 2014 г., министър Петър Стоянович предложи по време на панаира да се организират и срещи на писатели от двете страни, както и на издателства, за да се насърчат преводите и публикуването на българска литература в Румъния, както и на румънска – у нас.

Средиземноморската диета вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Средиземноморската диета беше призната от ЮНЕСКО и включена в тазгодишния му списък на световното нематериално културно наследство. Реш...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Не е нужно участието на никакви други страни, освен България! В Сърбия, Украйна и Албания също има български общности - що не включим и тях, като сме толкова дашни?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Включванета на други страни освен България в тази инициатива е поредното предателство на националните интереси! Мартеницата е изконно българска жива традиция, позната сега в някакакъв вид само там, където са живели или живеят българи.
 • Б. Димитров 3 Б. Димитров преди 5 години Профил на трол?
  Мартениците са прабългарска традиция, аспаруховите катуни с тях окичвали опишките на копбилите в еволация. Така се размножавало племето българско...все коне
 • Марко кралевити 2 Марко кралевити преди 5 години Профил на трол?
  Аз пък предлагам заедно с мартеницата да обявиме и цяла македония за част от културното наследство на България.Мисля,че Ирина Бокова и вие нямате против.
 • За Марка Краљевића 2.1 За Марка Краљевића преди 5 години Профил на трол?
  Марко Краљевићу, објавите и Румунију и Молдову, пошто су то све бугарске земље
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Мартеницата е българска традиция,а страните,които предлагат мартеницата за Списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО,фактически признават,че там живеят българи и че тези земи са били населени предимно с българи!