България, Румъния, Молдова и Македония предлагат мартеницата за Списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО

33821
България, Румъния, Молдова и Македония предлагат мартеницата за Списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО

В ход е подготовката на общата кандидатура за включване на традицията за мартеницата в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която ще бъде внесена съвместно от България и Румъния, заедно с РМолдова и РМакедония, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Министърът на културата д-р Петър Стоянович участва в съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Русе.

ЮНЕСКО призова да се стимулират младите учители

Една десета от световните разходи за начално училище (129 милиарда щатски долара) потъват в лошокачествено образование, изразява съж...

Петър Стоянович предложи да се създаде смесена работна експертна група за разработване на приоритети и проекти в изпълнение на Европейската стратегия за развитие на Дунавския регион. Това се налага, тъй като България заедно с Румъния координират дейностите по приоритетна област 3 на Дунавската стратегия: насърчаване на културата, туризма и социалния диалог между хората, подчерта д-р Петър Стоянович.

Сред обсъжданите въпроси и теми бе и необходимостта от подновяване на двустранната Програма за сътрудничество в областта на културата между страните ни.

Министър Стоянович разговаря с Михаела Йоана Кайтор и за хода на подготовката на общата кандидатура за включване на традицията за мартеницата в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която се очаква да бъде внесена съвместно от България и Румъния, заедно с Р. Молдова и Р. Македония. Генералният секретар на Министерството на културата на Румъния Михаела Йоана Кайтор отбеляза, че Румъния проявява голям интерес към работата на Регионалния център за нематериално културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, който функционира в София.

Във връзка с това, че Румъния ще бъде специален гост (фокусна страна) на Международния панаир на книгата в София през м. декември 2014 г., министър Петър Стоянович предложи по време на панаира да се организират и срещи на писатели от двете страни, както и на издателства, за да се насърчат преводите и публикуването на българска литература в Румъния, както и на румънска – у нас.

Средиземноморската диета вече е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Средиземноморската диета беше призната от ЮНЕСКО и включена в тазгодишния му списък на световното нематериално културно наследство. Реш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com