България се смълча в памет на самозапалилия се Пламен

15757
България се смълча в памет на самозапалилия се Пламен

С минута мълчание в София почетоха паметта на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали пред сградата на община Варна рано сутринта на 20 февруари, предаде „Фокус”.

Събралите се хора до езерото „Ариана” в София прочетоха молитвата „Отче наш” и на едно коляно почетоха паметта на Пламен с минута мълчание. Запалени свещи изписаха „R.I.P”. Имаше и плакат, на който беше изписано „Мафията убива България”.

Изключително критично е състоянието на самозапалилият се Венцислав Василев

В изключително критично състояние е 53-годишният Венцислав Василев, който миналата седмица се самозапали в Община Раднево. Това съобщих...

Повече от час и половина продължи бдението във Варна. Десетки запалени свещи и цветя има пред сградата на община Варна. Хората оставяха послания на плочките. Някои от тях гласяха: „Обичаме те, но няма да просТИМ”, „И настана ден господен, страшният съд над беззаконието и нечестието”, „ Дано жертвата да не остане без смисъл”, „Пламеней родино”, „Поклон пред светлата памет”, „Гневният пламък в душите и сърцата ще се превърне в пламък на свободата”, „Почивай в мир, Пламене”.

На земята беше разпънат плакат „За Пламен. Огънят пречиства и топли и така ни се пада, сега всеки си има своя вътрешна клада, на която страхлив, разтреперан и ням, се самоизгаря от мъка и срам”.

Свещи и цветя бяха поставени и в каменните градинки отстрани на стълбите към общината.

Около 30-ина души се събраха пред сградата на ЕВН в Пловдив на мълчаливо бдение за Пламен. Мъжът почина снощи, след като лекарите се бориха дълго за живота му. Пловдивчани запалиха свещи през сградата на дружеството и тръгнаха на мълчаливо шествие по Главната.

Искането на самозапалилия се Пламен Горанов: "Оставка на Киро и целия Общински съвет"

36-годишният Пламен Горанов, които почина в неделя вечерта, след като се самозапали в знак на протест, е държал плакат с надпис "Оставк...

В Пазарджик само около десетина души се включиха в бдението. Събралите се бяха млади хора. Те поставиха портрет на Пламен с черна лента под един от най-големите чинари в центъра на Пазарджик. Около него бяха запалените свещи. Участниците в мълчаливото бдение изрекоха молитвата „Отче наш”, докато свещите горяха в памет на самозапалилия се млад мъж от Варна. Причината за малкото присъстващи на бдението, участниците в него обясниха със спонтанното решение да се присъединят към другите градове в страната. Не е необходимо да има много хора, важното е, че ние сме тук и се молим за Пламен, защото като самоубиец църквата отказва опело. Поне ние можем да почетем паметта на човек, който даде живота си, за да може хората да се осъзнаят, каза Николай Георгиев, един от участниците в бдението.

Мълчаливо бдение се състоя и на площад „Хаджи Димитър” в Сливен. С минута мълчание на колене събралите се почетоха паметта на починалия участник в протестите. Около 100 предимно младежи се събраха на централния градски площад, в небето над града бяха пуснати два огнени балона. Днес протестиращите не предявяваха никакви искания – нито политически, нито икономически. Те обаче са категорични, че няма да се откажат от исканията си и протестите ще продължат.

Тази вечер протестът и в Благоевград протече по различен начин. Събрали се бяха около 20 души, които бяха със свещи в ръце. След като бяха запалени свещите, хората коленичиха за едноминутно мълчание пред надпис „Пламене, оставаш завинаги в сърцата ни”. Протестиращите се събраха пред сградата на община Благоевград в 19 часа, в знак на почит към паметта на самозапалилия се от Варна Пламен Горанов. Той се самозапали в знак на протестите срещу управлението и хората коментираха, че по този начин искат да окажат почитта си към него. Организаторът на протестите в Благоевград уточни, че такива бдения като това в Благоевград са направени територията на цялата страна, а относно протестите каза, че такива ще има от тук нататък само в сряда и неделя.

 

Варна почете паметта на Пламен

Над хиляда варненци се събраха пред общината в морската столица, на местото където 36-годишният Пламен Горанов се самозапали в знак н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com