България ще има първите си изтребители F-16 и обучени пилоти през 2023 г.

3871
България ще има първите си изтребители F-16 и обучени пилоти през 2023 г.
Снимка: Lockheed Martin

България ще има първите си изтребители F-16 и обучени за тях пилоти през 2023 г., ако страната ни приключи успешно преговорите със САЩ през лятото.

"Ако двете държави се договорят, първите самолети ще пристигнат в България през 2023 г.", потвърди пред Actualno.com директорът на програмата на Lockheed Martin за F-16 в България Джим Робинсън след представянето на версията на изтребителя, избрана от страната ни.

Заводът в Грийнвил, Южна Каролина, е почти готов и ще започне производство на изтребителите през лятото. Първите произведени бройки са резервирани за Бахрейн, следващите за Словакия, а после идва ред и на тези за България.

За да управляват модерните изтребители и да използват успешно технологиите им, българските пилоти ще преминат през специална обучителна програма в САЩ, посочи Робинсън. Опитните пилоти ще изкарат 12-месечно обучение, а колегите им с по-малко стаж – 24-месечно.

Още не е ясно кои ще са пилотите, които ще преминат през тези обучения. Те ще бъдат избрани от командването на българските ВВС според това колко време им остава да служат, съобщи военният министър Красимир Каракачанов на заседание на парламентарната Комисия по отбрана.

"Български пилоти вече използваха симулатора и се справиха невероятно добре", сподели директорът в Lockheed Martin.

Радар, който "вижда" всичко и спасителна система

Когато стане дума за новия F-16, не можем да пропуснем супермодерната радарна система, базирана на технологии на F-22 и F-35, способна да следи над 20 цели едновременно.

"Това, което прави F-16 Block 70 невероятен, е разстоянието, на което може да прихваща цели. Той има много разширен обсег и може да прихваща множество цели едновременно при всякакви атмосферни условия", обясни ръководителят.

Бойният самолет разполага и със специална спасителна система, която предпазва от сблъсък със земята, в случай, че пилотът изгуби управление над машината.

Екип на Actualno.com също се убеди във възможностите на изтребителя, като се качи на симулатора му.

Индустриално сътрудничество

Като част от сделката, България ще получи всичко необходимо за поддръжка на бойните самолети. "Цялата поддръжка ще бъде извършена в България от българските военновъздушни сили", каза Робинсън.

Lockheed Martin предвижда и бъдещи инвестиции в страната ни, предоставяйки свои технологии в базите за поддръжка на бойните самолети. България разполага с достатъчно добра инфраструктура за използването на американските изтребители. "База Граф Игнатиево в момента има капацитет да оперира със самолетите F-16", категоричен бе Джим Робинсън.

Министерство на отбраната: F-16 побеждава Gripen в много отношения

Американският F-16 превъзхожда шведския Gripen по много показатели. Това е основното заключение в становище на Министерство на отбранат...

Преговорите между София и Вашингтон

Преговорите за закупуване на нов изтребител започнаха, заявихме желание поддръжката на самолетите да се извършва в България. Това каза междувременно министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание, предаде агенция „Фокус“.

"Преговорите започнаха. Още миналия месец аз имах среща с изпълняващия длъжността секретар по отбраната на въоръжените сили в Брюксел, по време на среща на министрите в НАТО. След това продължихме разговори на Мюнхенската конференция по сигурността в края на февруари. В Мюнхен имах среща с изпълнителния директор на Lockheed Martin. Генерал Хупър беше няколко дни в София, така че преговорите се водят“, обясни още Каракачанов.

Той уточни, че тези разговори касаят работата, която трябва да бъде свършена от Министерството на отбраната, а друга част от нея трябва да бъде изпълнена от Министерството на икономиката и Министерството на финансите. „Говоря за сроковете, начина на плащане и за индустриалното сътрудничество“, обясни той. „Ние сме изразили, аз вчера и пред генерал-лейтенант Хупър изразих нашето мнение, че максималната част от поддръжката на самолетите, ние желаем да се извършва в България. Разбира се, когато става въпрос за двигатели, това е малко по-специфична работа, но тя не е ежегодна. Това е нашата визия“, обясни Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com